Felháborítónak, személyes támadásnak tartják Matovič kijelentéseit a szlovákiai tudósok

2021. április 9. - 20:21 | Belföld

Pavol Čekan biokémikus szerint Igor Matovič pénzügyminiszter „támadása” az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) és a Szlovák Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Központja ellen a Szputnyik V vakcinával kapcsolatban felháborító.

Felháborítónak, személyes támadásnak tartják Matovič kijelentéseit a szlovákiai tudósok
Pavol Čekan (Fotó: TASR)

Matovič pénteki kijelentéseit „abszolút helytelennek” tartja Richard Kollár matematikus is. „A támadásait a szlovák tudomány és a szakemberek ellen személyes támadásnak tekintem” – írta a közösségi oldalán.

„Egyszer és mindenkorra véget kell vetni ezeknek a szánalmas támadásoknak a szakemberek, a tudósok és a független intézmények ellen, amelyeknek ügyelniük kell a gyógyszerek és a vakcinák biztonságosságára, hogy megvédjék az emberi életeket és egészségeket” – tette hozzá Čekan.

A szakértő szerint ezzel csak külföldre üldözzük a legjobb tudósainkat, ott ugyanis nyugalmuk, megfelelő pénzügyi hátterük és méltóságteljes életük lehet.

Kollár kiemelte, a ŠÚKL és a Szlovák Tudományos Egyetem laboratóriumai is mindent megtettek annak érdekében, hogy a lehető legjobban és legfelelősségteljesebben megvizsgálják a vakcinát.

Igor Matovič pénteken azt kifogásolta, hogy egy szlovák állami intézmény, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠUKL) nyilvánosságra hozta a Szlovák Tudományos Akadémia laboratóriumában végzett vizsgálat eredményeit. A ŠUKL-t eddig csak Ján Mikas országos tisztifőorvos védte meg.

A kormányfő szerint az orosz fél teljesen jogosan háborodott fel azon, hogy Szlovákia megpróbálta leellenőrizni, hogy mi van a Szputnyik V feliratú üvegcsékben. Úgy véli, ilyet nem lehet tenni egy gyártóval, főleg nem a Gamalejával „amelyik 130 éve gyárt vakcinákat”, és ahol legalább „90 professzor dolgozik”.

A Szlovák Tudományos Akadémia szakmai hozzáértését már nem kezelte ilyen óvatosan. A másik kifogása ugyanis az volt, hogy Szlovákia, pontosabban az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal nem akkreditált, OMCL tanúsítvánnyal nem rendelkező laboratóriumban vizsgáltatta ki az orosz vakcinát.


(TASR)