Felmérés: Az emberek elmondták, milyen büntetést szabnának ki a több tízezer eurós lopásokért

2024. február 11. - 17:21 | Belföld

A Btk.-módosítást a parlament elfodta, így az elnök asztalára került. Pontjai között szerepel például a lopásokért kiszabott büntetések csökkentése. A Focus ügynökség felméréséből kiderült, az emberek milyen büntetést szabnának ki ezekért a bűncselekményekért.

Felmérés: Az emberek elmondták, milyen büntetést szabnának ki a több tízezer eurós lopásokért
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

A parlamentben a koalíciós képviselők alig néhány napja szavazták meg a Btk. módosítását, mely tartalmazza a gazdasági jellegű bűncselekményekért járó büntetések változtatását is. Szemléltetésképpen: ha valaki 30 ezer eurót tulajdonít el valakiről, arra háromtól tíz évig terjedő börtönbüntetés vár, az ilyen bűncselekmény elévülési ideje pedig 20 év. A módosítás szerint pedig az elkövető nullától két évig terjedő börtönbüntetést kapna ezért, míg az elévülési idő három évre csökkenne.

A felmérésben megkérdezték a válaszadókat, hogy szerintük mekkora büntetést kellene kiszabni valakire 30 ezer euró ellopása esetén. A válaszadók 24 százaléka azt válaszolta, egy ilyen tett elkövetőjére több mint három év börtönbüntetést szabna ki. A válaszadók 13 százaléka szerint ilyen esetben három év, 16 százalékuk szerint pedig két éves büntetés járna érte. A válaszadók 18 százaléka pedig egy évre küldené börtönbe az elkövetőt, míg 9 százalékuk csupán fél éves szabadságvesztésre ítélné az elkövetőt. A válaszadók 10 százaléka feltételes szabadlábra helyezést ítélne meg, tehát nem sújtaná börtönbüntetéssel a tettest.

A felmérés azt is kimutatta, hogy a Btk.-módosítást javasló párt, a Smer szavazóinak 19 százaléka három évnél hosszabb időre küldené börtönbe azt, aki 30 ezer eurót ellop valakitől. Ugyanezt a véleményt osztja a Hlas szavazóinak 18 százaléka és az SNS koalíciós párt szavazóinak 28 százaléka.

A felmérésben azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy szerintük milyen büntetést kell kapnia annak, aki egymillió eurót lop el. A válaszadók 38 százaléka szerint ezért a tettért több mint tíz év börtönbüntetés dukálna. A válaszadók 25 százaléka hattól tíz évig terjedő, 20 százaléka pedig háromtól öt évig terjedő börtönbüntetést javasolna. A válaszadók 5 százaléka egymillió euró ellopása miatt két évre börtönbe küldené az elkövetőt, 3 százalékuk pedig csak egy évre. A válaszadók 2 százaléka szerint csak próbaidőt kellene kapnia valakinek egy ilyen büncselekményért.

A Smer szavazóinak 30 százaléka, a Hlas szavazóinak 32 százaléka, az SNS szavazóinak pedig 37 százaléka tartja megfelelőnek a tíz évnél hosszabb börtönbüntetést egymillió euró ellopása esetén.

A felmérést a Focus ügynökség 1015 válaszadó bevonásával végezte január 16. és 23. között, tehát a módosítás parlamenti elfogadása előtt.

Nemrég Komáromban jártunk, ahol az utca emberét kérdeztük meg az törvénymódosításról:

(tvnoviny.sk)