Fico egy kicsit megorrolt Žilinkára, Pellegrini szerint pedig most is bűnszervezet kormányoz

2022. július 11. - 10:28 | Belföld

Maroš Žilinka főügyész a múlt héten közölte állásfoglalását Robert Fico és Robert Kaliňák 363-as büntetőrendi paragrafus alapján a gyanúsításuk ellen tett beadványával kapcsolatban, és lényegében elutasította azt, arra hivatkozva, hogy időszerűtlen.

Fico egy kicsit megorrolt Žilinkára, Pellegrini szerint pedig most is bűnszervezet kormányoz
Robert Fico (Fotó: TASR)

Fico és Kaliňák április óta gyanúsítottak bűnszervezetben való ténykedés és hivatali jogkörrel való visszaélés ügyében, amiért 12 évig terjedő börtön fenyegeti őket. Žilinka korainak nevezte a beadványukat a gyanúsításukkal szemben, mivel a 363-as paragrafusra való hivatkozás egy rendkívül jogorvoslati eszköznek számít, miközben a Smer politikusainak még a rendes jogorvoslati eszközeiről sem született döntés. Magyarul: Fico és Kaliňák is fellebbezett a meggyanúsításuk ellen, de a panaszukról még nem döntött a Speciális Ügyészség.

"Tudomásul veszem, de nem értem" - reagált a főügyészi álláspontra Fico. Ezt követően meggyanúsította a Speciális Ügyészséget, hogy szándékosan tartja vissza az ügyet. Emlékeztetett egyúttal arra, hogy némely esetekben a Speciális Ügyészség ügyésze anélkül nyújt be vádemelési javaslatot, hogy megvárná a főügyészi döntést a 363-asról.

Ficoék panaszáról egyébként Ladislav Masár, a speciális ügyész, Daniel Lipšic helyettese fog dönteni. Lipšic már korábban jelezte elfogultságát az ügyben. Viszont Masár sem bánik kesztyűs kézzel Ficóékkal, még április végén a parlament képviselői előtt érvelt arról, miért kellene a volt kormányfőt kiadni a vizsgálati fogságáról szóló eljárásra.

Az Alkony (Súmrak) rendőrségi ügyről van szó, amelynek keretében a Smer-SD elnökét, Robert Ficót és Robert Kaliňák korábbi belügyminisztert azzal gyanúsítják, hogy bűnszervezetet alapítottak, adótitkot sértettek meg, valamint köztisztviselői hatalommal is visszaéltek. Az ügyben szintén gyanúsítottként szerepel Norbert Bödör nyitrai vállalkozó és Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitány.

Az eljárás ugyanakkor folyamatban van, viszont mivel előkészítő szakaszról vanszó, tehát például tanúk kihallgatásáról, ezért nem nyilatkoznak róla az illetékesek. A Smer politikai képviselőit ugyanakkor a SME cikke szerint már kihallgatták. Ugyancsak kihallgatták Peter Pellegrini volt miniszterelnököt, aki 2018-ban váltotta ezen a poszton Robert Ficót, akkor még a Smer tagjaként.

"Amit tudtam, elmondtam úgy, ahogy emlékeztem rá" - nyilatkozta ezzel kapcsolatban. Hozzátette, hogy a behívott 20-25 tanú közül ő csak az egyik. Visszautasítja, hogy olyan módszereket alkalmaztak volna a kormányzásuk alatt, mint amilyeneket a bűnszervezetek.

"Ha feljegyeznénk a kormánytagok neveit, akik most kormányoznak, akkor szintén elmondhatnánk, hogy egy szervezett banda kormányoz" - szögezte le.

A 363-as paragrafus alapján tett beadvány elutasítása nem jelenti, hogy azzal ne élhetnének újra, de csak abban az esetben foglalkozik majd vele a főügyészség, ha azt egy rendes jogorvoslati eszköz, tehát például a mostani fellebbezésük elutasítása után nyújtják be.

(SME)