Fico szemét csak akkor csípi a marihuána füstje, ha azt ellenfele eregeti

2019. augusztus 5. - 10:03 | Belföld

Robert Fico hozzáállása a marihuána fogyasztásához meglehetősen változó: akkor nincs vele baja, ha egy kiszemelt politikai partnere slukkolgatja. Ha egy ellenfele teszi ugyanezt, akkor meg kiveri a hisztit. - számol be a kérdésről a Sme.sk hírportál.

Fico szemét csak akkor csípi a marihuána füstje, ha azt ellenfele eregeti
Fotó: tasr

Csütörtökön a Smer elnöke beleszállt a szlovák sajtóba, hogy az falaz a Progresszív Szlovákia neveztű párt elnökének, Michal Trubannak, mert eltereli a figyelmet a parlamenten kívüli ellenzéki politikus égbe kiáltó drogügyéről. Az exkormányfő szerint csak és kizárólag ezért írtak a hazai lapok Marian Kočner és a Smerhez közeli vállalkozó, Norbert Bödör üzenetváltásairól. Fico úgy véli, ez a megszellőztetett beszélgetés mindössze egy álbotrány, de Truban valamikori füvezése egy valós skandallum.

Trubannal kapcsolatban a múlt héten jelent meg egy videő, amiben a politikus diákoknak mesél korábbi droghasználati élményeiről.

Még a 2014-es államfőválasztás előtt az egyik jelölt, Radoslav Procházka is beszélt arról, hogy kipróbálta a kannabiszt. Ekkor Fico szintén elnökjelölt volt, de nem kötött bele ellenfele könnyűdrogos "bűnébe", sőt: két évvel később, 2016-ban, a parlamenti választásokat követően együtt próbáltak kormánykoalíciót kötni.

A Sme lap megkérdezte a legerősebb kormánypártot, hogy az egykori Sieť párt elnökének, Procházkának esetében miért nem csípte Fico a szemét a joint füstje, és most pedig miért kifogásolja Truban korábbi füves kalandját. Válasz erre a felvetésre még nem érkezett.

Lucia Žitňanská, a Híd korábbi igazságügyi minisztere tavaly előterjesztett egy javaslatot, miszerint dekriminalizálnák a kis mennyiségű kábítószer birtoklását saját használatra. Akkor az SNS heves ellenkezése miatt ezt a kérdést levették a napirendről. A Bugár Béla vezette párt mostani szakminisztere, Gál Gábor hasonló kezdeményezéssel jött elő, de a koalíciós partnerek meggyőzték arról, jobb ha ezt a tervezetet fiókba rakja.

(Sme.sk)