Főellenőrt választanak Nagymegyeren és Dunaszerdahelyen is

2021. július 16. - 08:00 | Régió

Nagymegyeren már két hét múlva, Dunaszerdahelyen pedig novemberben.

 

Főellenőrt választanak Nagymegyeren és Dunaszerdahelyen is

Legutóbbi képviselő-testületi ülésén a nagymegyeri, illetve a dunaszerdahelyi önkormányzat is kiírta a főellenőr-választás időpontját. Nagymegyeren Nagy Albert főellenőr mandátuma eredetileg május 31-én járt volna le, mint azt Pongrácz Kálmán (MKP) képviselő közölte, ám a pandémia okozta veszélyhelyzet miatt ezt június 15-ig meghosszabbították. Mivel a főellenőr-választást az ezt követő 60 napban meg kell tartani, június 28-át jelölték ki erre a célra, jelentkezni július közepéig lehetett.

Nagy Albert gyakorta került szembe Holényi Gergő polgármesterrel, többször is feljelentette őt kötelességszegés vagy más bűncselekmények gyanúja miatt. Éppen emiatt pikáns körre lehet számítani a választáson.

Dunaszerdahelyen ehhez képest gyakorlatilag unalomba fulladó aktus a főellenőr-választás, de nem mindig volt ez így. 2009-ben ugyanis az egyik pályázó, Török József panaszt nyújtott be a járási ügyészségre a főellenőr-választásra kiírt pályázattal, illetve a választás lefolytatásával kapcsolatban felmerült törvénytelenségek miatt, az akkor másodszor megválasztott Fekete Zoltán azonban a helyén maradt, hat évvel később, 2015-ben pedig már lényegében csont nélkül választották meg újra.

Fekete Zoltán

18 éve ő tölti be ezt a funkciót, mostani mandátuma november 30-án jár le, a testület pedig november 16-ra írta ki a választás időpontját. Október 15-ig lehet benyújtani a jelentkezést. A pályázati bizottságba Bugár György (MKP), Gútay László (MKP), Sándor Klára (MKP-frakció), Dakó Sándor (független) és Őri Rita (független) kerültek be.

A főellenőri funkciót betöltő személy fizetését a törvény szerint a város mérete alapján meghatározott koeficiens, illetve az előző év végi nemzetgazdasági átlagbér határozza meg. A tavalyi év végén a szlovákiai átlagbér bruttó 1133 euró volt, Nagymegyer esetében ezt 1,82-vel (2 062 €), Dunaszerdahelynél pedig 2,24-gyel kell megszorozni (2 538 €).

(SzT)