Folytatódik a muzslai tragikomédia: a polgármester leváltotta az iskolaigazgatót, a szülők tiltakoznak

Muzsla polgármestere, Farkas Iván leváltotta a helyi alapiskola igazgatónőjét.

Folytatódik a muzslai tragikomédia: a polgármester leváltotta az iskolaigazgatót, a szülők tiltakoznak
Fotó: TV JOJ

Farkas Iván, Muzsla polgármestere leváltotta a helyi Endrődy János Alapiskola igazgatóját, Zalaba Zsófiát. A szülők nem értenek egyet a polgármester döntésével, ezért többen a tiltakozás jeleként nem engedték iskolába a gyereküket, az iskola tanárainak nagy része pedig fekete ruhát öltött, jelezve elégedetlenségüket.

Zalaba Zsófia (Illusztrációs fotó - TV JOJ)

„Szomorú, hogy az alapiskola iskolatanácsának elnöke, Szórád György a közösségi hálón arra buzdítja az iskola diákjainak szüleit, hogy válaszlépésként gyermekeiket ne engedjék iskolába. (...) Miközben döntésemben az indokokat nem magam találtam ki, hanem az állami ellenőrzési tanfelügyelet tavaly őszi ellenőrzésének jegyzőkönyvében szereplő súlyos hiányosságok késztettek arra, hogy az iskola fenntartója nevében megtegyem a kellő, törvényes lépéseket. Ha nem tenném meg, az iskola fenntartója nevében elnézném a súlyos hiányosságokat, a tettes, a vétkes cinkosa lennék” – olvasható Farkas Iván bejegyzésében, amelyet szerdán tett közzé a község közösségi oldalán.

A polgármester szerint az állami tanfelügyelőség által készített jegyzőkönyv alapján az iskolában a gyerekek között „ erőszak, megbecstelenítés és megaláztatás” uralkodik.

„Sőt mi több, az eddigi igazgatónő képesítése hiányos, nem teljesíti az iskolaigazgatók számára előírt törvényes feltételeket. Hiányzik az egyik képzés elvégzését igazoló okirata, amelyet számára a törvény előír” – olvasható a bejegyzésben.

Szórád György, a szülői tiltakozás szervezője elmondta, az igazgató leváltása nem volt jogszerű, a polgármester intézkedését pedig hatalommal való visszaélésnek tekintik, ezért döntöttek a tiltakozás mellett. 

"Tisztelt szülők. Ahogy hallottátok, ma polgármesterünk leváltotta az igazgatónőt. Szülőként úgy gondolom, hogy Zalaba Zsófia megérdemli, hogy kiálljunk mellette. Az első megmozdulásként, kérlek benneteket, hogy holnap, csütörtökön tiltakozásul ne engedjük iskolába a gyerekeinket" - mozgósított Szórád a Facebookon.

Felhívása nyomán csütörtökön közel százan nem jelentek meg a tanításon a 150-es összlétszámú intézményben. A 22 pedagógus közül pedig 16 fő tiltakozásul feket öltözékben dolgozott.

Az eseményeket a JoJ tévé is feldolgozta, ha megtekintik a videót, garantáltal jól fógnak rajta szórakozni. Vagy mégsem...?

Tavaly nyáron nyugtalanító hírek érkeztek a Párkány melletti nagyközségből, Muzsláról. A helyi alapiskola igazgatónőjének, Zalaba Zsófiának tavaly, július végén járt le a megbízatása, majd másodszor is megnyerte az alapiskola igazgatói pályázatát.

Csakhogy a polgármester nem volt hajlandó kinevezni őt, pedig még a vétóját sem szavazta meg a muzslai képviselő-testület. Akkor ideiglenesen Barusz Szerénát bízta meg az iskola vezetésével, majd később úgy döntött, mégis kinevezi Zalaba Zsófiát.

Az iskolát jelenleg megbízott igazgatóként ismét Barusz Szeréna vezeti. Zalaba Zsófia pedagógusként az iskola alkalmazottja maradt.


(noviny.sk/para)