Fontos változások jöhetnek a kötelező felelősségbiztosítás terén – rengetegen számíthatnak több ezer eurós bírságra

2024. április 2. - 10:58 | Belföld

A kormány március végén elfogadta a kötelező felelősségbiztosítással (povinné zmluvné poistenie) kapcsolatos módosításokat, és ha a parlament is rábólint, akkor mindez több kulcsfontosságú változást is jelenthet a gépjárművezetők számára.

Fontos változások jöhetnek a kötelező felelősségbiztosítás terén – rengetegen számíthatnak több ezer eurós bírságra
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A változások közé tartozik a biztosítási fedezet növelése. Ez azt jelenti, hogy baleset esetén a biztosítási kötvény magasabb összegű kárt fog majd fedezni. A pénzügyminisztérium nem közölte, hogy pontosan mennyivel emelkedhet a biztosítás, de közleményében arra utalt, hogy elhanyagolható mértékű lesz. A tárca szerint a biztosítási összegek rendszeresen változnak olyan tényezők alapján, mint az infláció vagy az alkatrészek és javítási árak.

További jelentős módosításnak számít a bírság növelése azokra nézve, akik nem kötnek kötelező felelősségbiztosítást. A törvény szerint jelenleg 16,60-tól 3319,40 euróig terjedő bírságot szabhatnak ki ilyen kötelességszegésért.

A módosítást követően a bírságot már 50 és 5000 euró között határozhatják meg, ami a minimális büntetés megháromszorozását jelenti. Mivel Szlovákiában rengetegen beleesnek a hibába, hogy „elfelejtenek” kötelező felelősségbiztosítást kötni, az eddigiekhez képest sokkal súlyosabb büntetésre számíthatnának.

Ha a parlament mindezt jóváhagyja, a tervek szerint a törvény idén augusztus 1-én léphet életbe.


(Startitup)