Fortuna Liga: A Slovan és a Spartak Trnava is több nézőt akar a stadionokban – elő is álltak egy elképzeléssel

2020. június 3. - 09:56 | Sport

Ifj. Ivan Kmotrík, a Slovan Bratislava vezérigazgatója és a Spartak Trnava vezetősége is amellett kampányol, hogy több nézőt engedjenek be a bajnoki mérkőzésekre, miután június 13-án újraindul a Fortuna Liga.

Fortuna Liga: A Slovan és a Spartak Trnava is több nézőt akar a stadionokban – elő is álltak egy elképzeléssel
Fotó: Cséfalvay Á. András - archív

A koronavírus-járvány kedvező alakulásának köszönhetően az illetékes hatóságok június 1-től engedélyezik a sporteseményeket. Június 10-től engedélyezik a tömegrendezvényeket 500 főig, július 1-től év végéig pedig 1000 főig. Ide tartoznak a labdarúgó-mérkőzések is, azokat tehát június 10-től nézők előtt is megrendezhetik, maximum 500 főig.

Ifj. Ivan Kmotrík, a bajnokságban éllovas és címvédő Slovan Bratislava vezérigazgatója ugyan örül, hogy lassan minden kezd visszaállni a régi kerékvágásba, de szerinte a nézőkérdést még át kellene beszélni.

„Nem mindegy, hogy ezer néző látogat ki a liga legkisebb stadionjába, vagy olyan nagy stadionba, mint amilyen Pozsonyban, Nagyszombatban vagy Dunaszerdahelyen van. Hogyha év végéig csak ilyen kapacitást használhatnánk ki, az jelentős következményekkel járna nemcsak a futballban, hanem más sportokban is”

– mondta Kmotrík a TASR-nek, majd hozzátette: szeretné, ha a szakértők megtárgyalnák annak a lehetőségét, hogy a szurkolókat egy előre meghatározott százalékban, az adott stadion befogadóképességéhez mérten engednék be.

A vezérigazgató szerint első fázisban az adott stadion befogadóképességének 25 százalékát tennék lehetővé, két hét múlva pedig a szakértők kiértékelnék az intézkedés eredményét. A helyzet kedvező alakulása esetén szóba jöhetne a befogadóképesség 50 százaléka, és így tovább.

A pozsonyi klub hivatalos oldalán közölt álláspontban rámutattak, hogy a gyakorlatban mit is jelentene, ha maximálisan ezer nézőt engednének be a stadionokba.

„Ezer néző esetén az FK Pohronie stadionjának nézőtere 43,5 százalékban telne meg, míg Aranyosmaróton 26,4 százalékban. Viszont Dunaszerdahelyen a nézőtér csupán 7,9 százaléka, Nagyszombatban 5,2 százaléka, Pozsonyban pedig 4,4 százaléka lenne foglalt”

– áll a pozsonyi klub állásfoglalásában.

Hasonló véleményen van a Spartak Trnava vezetősége is.

„A járvány ideje alatt Szlovákiában mindenki becsületesen betartotta a szigorú intézkedéseket, amelyek hosszú időre megbénították szinte az egész országot. Ennek eredménye a járvány kedvező alakulása. Pici jutalom lenne számunkra, ha gyorsabban térhetnénk vissza a normális életbe. Sajnos annak ellenére, hogy egész Európában az elsők közé tartozunk a legkevesebb fertőzöttek számával, nagyon lassan történik nálunk az intézkedések enyhítése. Ezt nemcsak a sportklubok, hanem az egész gazdaság is megsínyli”

– áll a nagyszombatiak közleményében, majd hozzátették: ha a nyilvánosság előtt megnyithattak olyan zárt terek, mint a mozik, templomok és bevásárlóközpontok, ahol „egyetlen óra alatt talán több ember fordul meg, mint egy labdarúgó-mérkőzésen”, akkor nem látják okát annak, hogy a stadionokba miért ne engedhetnének be több embert.


(tt)