A főügyészség és a Speciális Ügyészség egymást hergeli Pčolinský ügyében

2022. május 18. - 07:00 | Belföld

A téma, ami az asztalon hever, a vitatott 363-as paragrafus, ami tavaly már kijuttatta a börtönből a szlovák titkosszolgálat volt igazgatóját, Vladimír Pčolinskýt.

A főügyészség és a Speciális Ügyészség egymást hergeli Pčolinský ügyében
Vladimír Pčolinský - archív felvétel (TASR)

Mint azt korábban megírtuk, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze kedden benyújtotta a vádiratot Pčolinský ellen kenőpénz elfogadása, köztisztviselői jogkörökkel való visszaélés és bizalmas adatok veszélyeztetése miatt. A vádiratot megkapta a Speciális Büntetőbíróság (ŠTS). „A büntetőügyet a besztercebányai bíró hatáskörébe utalta, aki a vádirat áttanulmányozása után dönt a további eljárásról” – mondta a TASR-nek Katarína Kudjáková, az ŠTS szóvivője.

Jana Thökölyová, a Legfőbb Ügyészség szóvivője szerint azonban ez az eljárás nem felel meg a Büntetőrend passzusainak. A főügyészhelyettes, Jozef Kandera ugyanis még nem döntött a magáról az eljárás folyamatáról a már említett és sokat vitatott 363-as büntetőjogi paragrafus alapján, mellyel Pčolinský ügyvédein keresztül megtámadta a februári meggyanúsítását.

A Speciális Ügyészség erre válaszul azzal érvelt, hogy nem tekinthető eljárásbeli hibának az, hogy a 363-as alapján történő döntés előtt benyújtották a vádiratot. Ennek kapcsán pedig felhozta példaként a Legfelsőbb Bíróság döntését Dušan Kováčik volt speciális ügyésszel szemben.

Vladimír Pčolinskýt, a SIS volt igazgatóját azzal gyanúsítják, hogy kenőpénzt fogadott el Zoroslav Kollár ismert, multimilliomos ügyvédtől és vállalkozótól azért cserébe, hogy a titkosszolgálatnál szüntesse meg a figyeltetését. Ezt a verziót támasztja alá két együttműködő tanú, és néhány hete már Kollár vallomása is, Pčolinský viszont éppen az ellenkezőjét próbálja bizonyítani.

Jozef Kandera főügyészhelyettes tavaly augusztus végén a hírhedt 363-as paragrafusra hivatkozva hatályon kívül helyezte a Pčolinskýre és Kollárra vonatkozó határozatot. Idén februárban viszont a nyomozó ismét meggyanúsította a SIS egykori vezetőjét korrupciós bűncselekménnyel. Rajta kívül a csődügyvéd ellen is eljárást indítottak, ugyancsak korrupció gyanúja miatt. Ez azt jelenti, hogy az ügy négy gyanúsítottja közül hárman beismerték a korrupciós bűncselekményt: Beňa, Makó és Kollár, Pčolinský viszont továbbra is tagad, és állítja, Kollár nem azt vallotta, hogy neki adott volna kenőpénzt.

(TASR)