Gál Tamás megkapta a Jászai Mari-díjat!

2019. március 13. - 12:38 | Kultúra

BUDAPEST - Jászai Mari-díjban részesült Gál Tamás szlovákiai magyar színművész, a Csavar Színház alapítója.

Gál Tamás megkapta a Jászai Mari-díjat!
Gál Tamás (Fotó: Cséfalvay Á. András - archív)

A magyar állami kitüntetéseket szerdán (március 13.) délelőtt adta át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban. Kásler szerint a művészet a lélek talán legfinomabb megnyilvánulása, a művész szeretne értéket adni az emberiségnek és lehetővé tenni az emberek közötti megértést. A miniszter a kitüntetettekhez szólva úgy fogalmazott: a magyar kultúra tiszta, mint a hegyi forrás, mindig a nép lelkéből, vágyaiból, törekvéseiből táplálkozott, és ezt most önök fejezik ki, akik a művészet különböző irányait képviselik.

A díjátadó után telefonon értük utol a díjazott Gál Tamást, aki a kitüntetésre nemcsak mint sajátjára tekint, hanem úgy érzi, ez egyben a Csavar Színház díja is.

"Nagyon megtisztelő számomra, hogy nem kőszínházi színészként, hanem a Csavar Színházban folytatott tevékenységemért is kaptam ezt a díjat. Ezután kötelességemnek érzem, hogy ezt a színházat még jobban megerősítsem és kiépítsem, hogy a jövőben további művészek érhessenek el sikereket, kapjanak díjakat a Csavar Színház színeiben"

- nyilatkozta a Paraméternek Gál Tamás, aki 2015-ben már Szlovákiában is kitüntetésben részesült, akkor a legjobb színházi színésznek járó Dosky-díjat kapta meg.

"A Dosky- és a mostani Jászai Mari-díj is olyan időszakban találtak meg, amikor azon gondolkodtam, jó úton járok-e, mert az alternatív színházi lét, bár én választottam magamnak, bizony nem könnyű. De ezek a díjak mindig megerősítettek abban, hogy érdemes ezt csinálni, hogy kitartóan menni kell a célok, az álmok után"

- hangsúlyozta a csallóközi, Vásárútról származó és Hetényben élő színművész, aki a Csavar Színházat feleségével, Kiss Szilviával együtt vezeti. A társulattal épp egy nagy tervet tűztek ki maguk elé: egy "pajtaszínházat" építenének próbateremmel, szabadtéri színpaddal, a beruházáshoz már keresik az erőforrásokat. Természetesen előadásaik addig sem szünetelnek, sőt, két új darabot fognak hamarosan bemutatni.

"Készülünk egy mesével Mátyás király lányai címmel, és Dunaszerdahelyen kerül majd bemutatásra Ibsen Peer Gynt című műve is, ami a Csavar Színház legújabb nagy produkciója lesz, több mint tíz szereplővel. Az sem titok, hogy ezzel a bemutatóval a dunaszerdahelyi közönséget is tesztelni szeretnénk, illetve azt, hogy van-e ott igény a nagy, hazai produkciókra" - tette hozzá az immár Jászai Mari-díjas Gál Tamás.

(db)