Gorilla-ügy: A bíróság váratlanul leállította a Dobroslav Trnka ellen folyó eljárást

2022. július 13. - 14:36 | Belföld

Nem várt fordulatot vett Dobroslav Trnka egykori főügyész bírósági tárgyalása a Gorilla-ügyben. Szerdán a Pozsony I Járásbíróság leállította az ellene folyó eljárást.

Gorilla-ügy: A bíróság váratlanul leállította a Dobroslav Trnka ellen folyó eljárást
Dobroslav Trnka (Fotó: TASR)

A szerdai tárgyalónapon hangfelvételeket hallgattak meg, ezzel kapcsolatban pedig Martin Krakovský, a vádlott ügyvédje azt kifogásolta, hogy ezeknek semmi közük sincs védencéhez. „Nem említik bennük Dobroslav Trnkát. Maguk is hallhatták, teljesen más hangok szerepelnek benne” – mondta, majd felhívta rá a figyelmet, hogy a felvételeket törvénytelen úton készíteték.

Az ügyvéd rámutatott, hogy a felvételeket sosem azonosították a Gorilla-ügy eredetijével, ezért szerinte addig nem lehet a lejátszott felvételek hitelességéről beszélni, amíg össze nem hasonlítják az eredetivel.

Ezt követően váratlan fordulatot vett a tárgyalás: a bíróság ugyanis leállította a Trnka ellen folyó eljárást annak elévülésére hivatkozva. Marek Fiala bíró ezt azzal indokolta, hogy a Marian Kočner által készített bizonyos hangfelvételek törvénytelen bizonyítéknak számítanak és büntetőjogilag nem vehetők számításba.

Pavol Adamčiak, a bíróság szóvivője szerint ennek következtében bizonyítékhiány lépett fel az ügyben, amit az elektrotechnikai szakértő meghallgatása sem tett semmissé. Az ő feladata volt, hogy megállapítsa, a vádlott mikor követte el a bűncselekményeket. A fentiekre való tekintettel a bíróság a bűncselekményt vétséggé minősítette át, amihez eltérő, ötéves elévülési idő társul. A büntetőeljárás már 2018-ban elévült, noha Trnkát csak 2019-ben gyanúsították meg. Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ügyész fellebbezést nyújtott be.

A gyanú szerint Trnka hosszabb időn át, 2007 és 2014 között követte el a bűncselekményeket. A rendőrség szerint megszegte a törvényben előírt kötelezettségét, miután a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) Gorilla-ügyként ismert hangfelvételét megkapta. A felvételt elrejtette, ahelyett, hogy átadta volna a bűnüldöző hatóságoknak. Mindezt az anyagi haszonszerzés szándékával tette, továbbá azért, hogy előnyökhöz juttassa Marian Kočner üzletembert. A vád szerint Trnka megzsarolta Jaroslav Haščák vállalkozót. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze tavaly május elején emelt vádat Trnka ellen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt.


TASR/para