Harabinék szabadon engedték a gyilkossággal vádolt Szamaránszky Rolandot

2016. október 27. - 12:54 | Régió

A Legfelsőbb Bíróság október 18-án szabadlábra helyezte Szamaránszky Rolandot, akit a bíróság bűnszervezet megalapításával és támogatásával vádol, a rendőrség pedig társtettesként tartja őt számon az Écsi Béla és Branislav K. ellen 2003-ban elkövetett gyilkosságban.

Harabinék szabadon engedték a gyilkossággal vádolt Szamaránszky Rolandot
Fotó: freeimages.com - illusztráció

Szamaránszky Rolandot - az egykori dunaszerdahelyi maffia további hét tagjával együtt - májusban vette őrizetbe a rendőrség, majd a Speciális Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte őt. A törvényszék indoklása szerint Szamaránszky azért került előzetesbe, mert esetében fennállt a bűnismétlés veszélye.

Jogi képviselője fellebbezett a vizsgálati fogságról szóló döntés ellen, így a Legfelsőbb Bíróságnak kellett döntenie arról, hogy Szamaránszky előzetesben marad-e vagy sem.

A Legfelsőbb Bíróság háromtagú - Martin Pivovartsy, Pavel Farkaš, Štefan Harabin - szenátusa végül kiengedte Szamaránszkyt a börtönből.

"A beterjesztett ügyirat alapján a szenátus megállapította, hogy Roland Sz. büntetlen előéletű, az elkövetés óta hosszú idő - 13 év - telt el, a bűnszervezet, amelynek tagja volt, már hat éve nem létezik, más büntetőügyben pedig nem vádlott és nem folyik ellene eljárás. Az említett tényállás alapján a Legfelsőbb Bíróság szenátusa arra a következtetésre jutott, hogy a büntetőeljárás jelenlegi stádiumában nem létezik semmilyen konkrét tény, amely reálisan igazolná azt a feltételezést, miszerint a vádlott esetében fennáll a bűnismétlés veszélye" - tájékoztatta a sajtót a szenátus döntéséről a Legfelsőbb Bíróság. Az döntés ellen nem lehet fellebbezni.

A bírósági döntésből kifolyólag Szamaránszky Roland múlt héten szabadon távozhatott a zsolnai büntetés-végrehajtási intézetből, ahol eddig vizsgálati fogságát töltötte. A csallóközi maffiacsoporthoz köthető gyilkosságok vádlottjai közül ezidáig ő a második személy, aki szabadlábon védekezhet. A Legfelsőbb Bíróság augusztusban döntött arról, hogy az Écsi-gyilkosságban bűnrészességgel vádolt egykori magas beosztású rendőr, Boris D. is szabadon védekezhet. Ő volt az, aki ismertette Sátor Lajos bandájával Écsi Béla tartózkodási helyét.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a bősi Csörgő Judit - aki a vádemelésig a Híd párt bősi szervezetének elnöke volt - is szabadlábon védekezhet. Őt - és több tettestársát - bűnszervezet alapításával és üzemeltetésével, valamint 18 millió eurós kárt okozó gazdasági bűncselekmény elkövetésével vádolják.

Továbbá a bűnszervezet egyik májusban őrizetbe vett tagja, K. Szilveszter - aki szintén az Écsi-gyilkosság vádlottja volt - a halálba menekült az igazságszolgáltatás elől. Július 9-én börtöncellájában öngyilkosságot követett el, egy övre akasztotta fel magát.


Écsi Béla 2003. április 9-én, egy szerdai napon sofőrjével, Braňo K.-val autózott Pozsony-Vereknyén, amikor két kocsi útjukat állta, melyekből azonnal tüzet nyitottak rájuk. Braňo K. a helyszínen életét vesztette, de a tűzpárbajban a támadók egyike, N. Alfréd is meghalt. A támadók ezután elfogták és megbilincselték a szintén meglőtt, de még életben lévő Écsit, akit halott társukkal együtt kocsijuk csomagtartójába rakták, majd a Csallóköz felé vették az irányt. Écsit végül megfojtották, és hulláját N. Alfréd holttestével együtt egy Tallós és Nádszeg közti erdős területen elásták. A rendőrség szerint kilenc személy vett részt tettestársként a gyilkosságban, közülük Sátor Lajos, N. Alfréd, és a börtönben öngyilkosságot elkövető K. Szilveszter azóta már halottak. Szamaránszky Rolandon kívül a többi gyanúsított - K. Krisztián, N. Zsolt, B. György, M. Andor és V. Pál - vizsgálati fogságát tölti.


Kapcsolódó cikkek:

Csonti nem szökött messzire, ebben a csallóközi nyaralóban bújkált

Csörgő Juditnál titkosszolgálati igazolványt találtak a rendőrök

A Híd járási elnöksége felfüggesztette Csörgő Judit párttagságát, aki a csallóközi maffia tagja lehet

Rendőrkézre került Nagy Zsolt alias Csonti, egy erdőben fogták el Csallóközkürt és Felsővámos között!

Megszólalt Horváth Lehel, a tanú, aki végzett Sátor Lajossal

Nem helyezték előzetesbe Sátor és Csonti exét, aki egyben a Híd bősi elnöke is

Segített a zsaru Sátoréknak, hogy kinyírhassák Écsi Bélát - A rendőrség megvádolta a Sátor-maffia tagjait

Spišiak nem nyilatkozik a szerdahelyi maffiáról, de szorít a zsaruknak

Dunaszerdahelyi maffia - Újabb hét személyt, köztük egy exrendőrt vettek őrizetbe

Öngyilkosságot követett el a börtönben a maffiagyilkossággal vádolt K. Szilveszter

Csonti előkelő helyen szerepel a legkeresettebb európai bűnözők listáján

Sátor rettegett K. Krisztiántól. Azért végezhettek vele, hogy hallgasson

"Meghaltok k*rvák!" - Écsi Béla tündöklése és bukása

Csonti szökésben van, a rendőrség hajtóvadászatot indított ellene

Csonti és K. Krisztián is részt vett Écsi Béla meggyilkolásában, akit Tallós és Nádszeg közt ástak el

Sátor Lajos halott, Kádár rács mögött, Horváth tanúskodik, Csonti menekül

(parameter)