Harmadszor is beválogatták az Ifjú Szivek Táncszínházat az Avignoni Fesztiválra

2020. április 9. - 22:06 | Kultúra

A tervek szerint idén július 3. és 24. között kerül megrendezésre a világ egyik legnagyobb kortárs színházi fesztiválja, az Avignoni Fesztivál, amelyre idén is beválogatták az Ifjú Szivek Táncszínházat. Mivel Franciaországban is tombol a koronavírus-járvány, a fesztivál megvalósítása egyelőre kérdéses, a halasztással számol a táncszínház is.

Harmadszor is beválogatták az Ifjú Szivek Táncszínházat az Avignoni Fesztiválra
Fotók: Ifjú Szivek

Az Ifjú Szivek Táncszínház az Allegro Molto Barbaro című előadással készült a soron következő Avignoni Fesztiválra – már harmadszor. Az egész estés koreográfia a Pápai Palota mellett lévő Golovine Táncszínházban lesz látható húsz alkalommal. A darab szövegét Hégli Dusan felkérésére Parti Nagy Lajos írta, a darabot Samuel Beckett Václav Havelnek ajánlott Katasztrófa című darabja ihlette.

Az Allegro Molto Barbaro a hatalom színházzal, művészettel szembeni visszaéléseiről szól, kortalanul. A novemberi magyar változatban maga Parti Nagy Lajos volt a rendező hangja, a szlovák verzióban Milan Lasica, a franciában pedig Jean-Marc Barr. Magyarul és szlovákul eddig hat alkalommal láthatta a közönség.

Az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti vezetője és a darab rendezője, Hégli Dusan érdeklődésünkre elmondta, a júliusban esedékes fesztivált egyelőre nem mondták le, de ha meg is tartják, problémás lehet az eljutás. „Ami viszont jelenleg nagyobb probléma számunkra, hogy majdnem 42 előadásunk maradt el és marad el az elkövetkező időszakban, ezeket majd újra kell szerveznünk. Nálunk ez az időszak egybeesik a táncszínház épületének rekonstrukciójával. Az együttes bizonyos tagjaival szigorú biztonsági előírások mellett dolgozunk a kihelyezett irodában. A tánckar és a zenekar nagy része viszont otthon van, a Facebookon van egy csoportunk, amelynek segítségével kommunikálunk, feladatokat kapnak. A számonkérés eddig is működött ilyen módon, de ez persze nem pótolja a napi próbákat” – jegyezte meg a művészeti vezető.

Az idei év azért is különleges az Ifjú Szivek számára, mert idén szeptember 1-jén lesz 20 éve annak, hogy hivatásos táncszínházként működnek, de az évfordulóra vonatkozó terveket is befolyásolja a járvány miatt kialakult helyzet „Több mindennel készültünk, ezek egy része olyan, amit meg is tudunk valósítani: szeretnénk könyvet, fotóalbumot kiadni, régi előadásokat felújítva megosztani, és egy lemez is megjelenik, a zenekarnak május 19-én lett volna a lemezbemutató koncertje” – tette hozzá Hégli Dusan.

Az Ifjú Szivek táncszínház először 2016-ban jutott ki Avignonba Finetuning (Finomhangolás) című darabjával, amely a családon belüli erőszakról szólt. Akkor 21 alkalommal adták elő, majd 2017-ben a nagy sikerre való tekintettel újra meghívást kaptak a darabbal. Akkor több mint ezer darabból és 150 jelöltből a zsűri Hégli Dusannak ítélte oda az Avignoni Fesztivál Prix Tournesol-díját a Finetuning előadásért.


(fl)