Hatályba léphet az inflációellenes csomag, Matovičnak összejött 77 igen szavazat, de csak a fasisztákkal

2022. június 22. - 11:47 | Belföld

A parlament megtörte az elnöki vétót, az „inflációellenes csomagot” 77 képviselő szavazta meg, 25 ellenezte, 39 tartózkodott. A törvény júliusban már hatályba léphet, de mint várható volt, a köztársasági elnök az Alkotmánybírósághoz fordul.

Hatályba léphet az inflációellenes csomag, Matovičnak összejött 77 igen szavazat, de csak a fasisztákkal
Fotó: TASR

Megtörte a parlament az ellenzéki vétót, az úgynevezett inflációellenes, családtámogató csomag elfogadásával júliustól emelkedik a családi pótlék és az adóbónusz összege. A törvény sorsa azonban továbbra is kétséges, mert mint várható volt, Zuzana Čaputová az Alkotmánybírósághoz fordul, mert a jogszabályt szerinte alkotmányellenesen, gyorsított eljárásban 6 nap alatt fogadta el a kormány és a parlament. A képviselők a törvény elfogadása előtt elutasították Čaputová módosító javaslatait is, amelyek lehetővé tették volna, hogy a jogszabály júliustól hatályos része életbe lépjen, a 2023 januárjától érvényes részt pedig rendes eljárásban fogadja el újra a parlament.

„Figyelembe véve a csomag jellegét és a jelentős pénzügyi vonzatát – 1,2 milliárd euró –, olyan eljárásban kellett volna elfogadni a jogszabályt, hogy a költségvetési felelősség és a transzparencia minden alkotmányos előírását betartsák” – magyarázta a döntését a köztársasági elnök.

A jogszabályt csak a fasiszta és szélsőséges képviselők támogatásával sikerült elfogadnia az OĽaNO és a Sme rodina képviselőinek, az SaS egységesen ellene szavazott, a Za ľudí megmaradt négy képviselője tartózkodott, akárcsak a Smer és a Hlas képviselői.

A fasiszta, szélsőséges képviselők nélkül csak 65 igen szavazata volt a két koalíciós frakciónak, igaz, igent nyomott az OLaNO-ból korábban kivált három képviselő, Mičovský, Tabák és Krošlák is.

Az OĽaNO-n belüli „palotaforradalmat” tehát sikerült levernie Igor Matovičnak, mindössze egy honatya, Juraj Krúpa tartózkodott, egy pedig nem szavazott, vagyis a 48 tagú frakcióból 46 igent nyomott. A Sme rodina frakciója egységesen támogatta a jogszabályt.

Mit ad a törvény a gyerekeknek?

A jogszabály júliustól kis mértékben emeli a családi pótlék összegét, ami a jelenlegi 25,88 euróról 30 euróra emelkedik. A családi pótlék januárban újra nő, jövőre már 40 euró jár majd gyerekenként.

Az adóbónusz emelkedése ennél nagyobb mértékű, viszont a nagysága a gyerek életkorától változik.

Júliustól a 0-15 éves gyerekek esetében 70 euró lesz, a 16 és ennél idősebb eltartott gyerekeknél, beleértve az egyetemistákat is, csak 40 euróra nő. 2023 januárjától marad a két sáv: a fiatalabb gyerekek szülei 100 euró, az idősebbekéi 50 euró adókedvezményt kapnak.

Emellett 2023 januárjától havi 60 eurós „szabadidő-utalvány” is jár majd, de csak az 5-18 év közötti gyerekeknek. Az viszont még egyáltalán nem világos, hogy ezt a 60 eurót mire költhetik majd. A 2023-ban életbe lépő intézkedések elfogadásáról várhatóan még az Alkotmánybíróság is véleményt mond, ezért elképzelhető, hogy ezek nem lépnek majd életbe.

- lpj -