Heteken belül elkezdődhet az R7-es utolsó szakaszának átadása, habár egy kérvény szerint 2022 decemberéig tolnák ki az építkezés végét

2021. április 16. - 12:54 | Belföld

A közlekedésügyi minisztérium és az R7-est építő D4R7 Construction is nyárra ígéri az R7-es gyorsforgalmi út utolsó, Ketelec (Kötélszer) és Pozsony közti szakaszának átadását. Van ugyan egy kérvény a közlekedési minisztériumban, amely 2022. decemberét jelöli meg, de az illetékesek szerint ez csak a „szokásos eljárás”.

Heteken belül elkezdődhet az R7-es utolsó szakaszának átadása, habár egy kérvény szerint 2022 decemberéig tolnák ki az építkezés végét
Forrás: D4/R7 konzorcium

Már csak az R7-es utolsó, igaz legbonyolultabb szakaszát kellene átadni ahhoz, hogy a csallóközi autósok szinte Pozsony központjáig autópályán utazhassanak. Ez a Ketelec és a Pozsony Főrév (Prievoz), a Kikötői híd közti szakasz, amely mindössze 6,3 km hosszú, de van rajta három kereszteződés és 15 híd. Egy olvasónk hívta fel a figyelmet azonban egy kérvényre a közlekedési minisztérium honlapján, amelyben az építő cég kérvényezi az R7-es befejezésének elhalasztását egészen 2022 decemberéig.

Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter tavaly nyáron 2021 júliusára ígérte az utolsó szakasz átadását. „A D4-es Horvátjárfalu – Oroszvár – Ketelec szakasz 2021 júliusára, az R7-es Ketelec és Pozsony-Főrév (a Kikötői hídnál lévő kereszteződésig – szerk. megj.) közti szakasza pedig szintén 2021 júliusára készülhet el” - mondta Doležal akkor a Paraméternek adott interjújában.

Az R7-es utolsó épülő szakasza lilával jelölve, az "Interchange Bratislava-Juh" és az "Interchange Bratislava-Nivy" között (Grafika: D4R7 Construction)

Marad a nyári határidő

A közlekedési minisztérium most is tartja magát az akkori határidőhöz, habár a Paraméter kérdéseire nem adott meg konkrét átadási határidőt.

„Az R7-es Ketelec és Főrév (Prievoz) közti szakasza építés alatt áll. A koncessziós vállalat szerint az ideiglenes használatba vételi eljárás a legközelebbi hetekben elkezdődhet”

- válaszolta a szaktárca a Paraméter kérdéseire. Ugyanakkor szerintük sok múlik azon, hogy milyen gyorsan képesek befejezni az adott munkát. „Az R7-esnek ez a szakasza ebben az évben meg lesz nyitva” - tette hozzá a minisztérium.

Bízik a gyors átadásban az utat építő D4R7 Construction is, habár pontos átadási időpontokat ők sem árultak el.

„Valamennyi szakasz átadására sor kerülhet a nyáron” – írta a Paraméter kérdéseire a D4R7 Construction.

„Biztonsági kérvény” az építkezés befejezésének halasztására

Az építés befejezésének elhalasztására benyújtott kérvényről szóló kérdéseinkre nem válaszolt sem a minisztérium, sem az építő cég. Ebben a 2022 decemberi befejezést kéri az építő cég. A Paraméterhez eljutott háttérinformációk alapján viszont valószínűsíthető, hogy ez egy „biztonsági kérvény” az építők részéről, az R7-es átadására ugyanis még a korábbi, 2020 decemberi határidő vonatkozott, és nem szeretnék, ha kicsúsznának az építési engedélyben meghatározott részhatáridőkből. Várható, hogy a gyorsforgalmi út utolsó szakaszát a minisztérium és az építő ígéretei szerint a nyáron átadhatják a forgalomnak.

Az R7-es első, Egyházgelle és Ketelec közti, mintegy 29 km-es szakaszát tavaly nyáron adták át a forgalomnak a D4-es első rövid szakaszával együtt, több hónapos halasztást követően.

- lpj -