A Híd és az SNS nyilvánossá tenné az alkotmánybíró-választást,a Smer nem

2019. február 11. - 21:15 | Belföld

A koalíciós partnerek a parlamentben találkoztak az alkotmánybíró-jelöltek választása előtt. Tomáš Kostelník, Andrej Danko parlamentelnök szóvivője megerősítette, hogy a tárgyalás megvalósult, de közelebbi információkat eddig sem ő, sem a pártok vezetői nem közöltek a sajtóval.

A Híd hétfőn jelezte, hogy támogatja az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazás nyilvánossá tételét. Debnár Klára szóvivő elmondta, hogy a párt így akarja kizárni az ĽSNS-szel való titkos egyezkedésről szóló spekulációkat.

Danko a témával kapcsolatban azt mondta, hogy az alkotmánybíró-jelöltekről szóló nyilvános szavazást részesíti előnyben. Hozzátette: az SNS képviselői szabad kezet kapnak a szavazáson.

A Smer-SD párt továbbra is a titkos szavazást támogatja. „A titkos szavazást a demokrácia vívmányának és részének tekintjük. A nyilvános szavazás az 1989. előtti időkhöz való visszatérést jelenti számunkra. Az alkotmánybírónak függetlennek kell lennie, ezért nem tudhatja, hogy ki szavazott rá” – közölte Ján Mažgút, a párt szóvivője.

A parlament várhatóan kedden, 17:00 órakor fog szavazni az alkotmánybíró-jelöltekről. Danko jelezte, hogy a választás esetleges megismétlésére csütörtökön, 11:00 órákor kerülne sor. A képviselőknek a 39 pályázó közül 18 alkotmánybíró-jelöltet kell választaniuk, akik közül az államfő kilencet fog kinevezni a leköszönő alkotmánybírók helyére. A megbízatási idejük 12 évre szól. Összesen 13 alkotmánybíró van.

TASR