A Híd szerint Menyhárt még azt a maréknyi szavazatot sem tudta a pártérdekeket mellőzve felkínálni

A Híd reagált az MKP kedden nyilvánosságra hozott nyilatkozatára, amelyben arra biztatja a szimpatizánsait, hogy olyan jelöltet támogassanak szavazatukkal, aki nem a jelenlegi kormánypártokat, illetve a szélsőséges nézeteket képviseli.

A Híd szerint Menyhárt még azt a maréknyi szavazatot sem tudta a pártérdekeket mellőzve felkínálni
Fotó: Cséfalvay Á. András

„A Magyar Közösség Pártja – figyelembe véve a köztársaságielnök-választás kapcsán az utóbbi napokban kialakult folyamatos változásokat – arra biztatja a választópolgárokat, hogy olyan jelöltet támogassanak szavazatukkal, aki nem a jelenlegi kormánypártokat, illetve a szélsőséges nézeteket képviseli. Nézetünk szerint az országnak olyan köztársasági elnöke kell legyen, aki a demokratikus és tisztességes alapelvek mellett a nemzeti közösségek érdekeit a többségi nemzet érdekeivel egyenértékűnek tartja” – olvasható az MKP keddi nyilatkozatában, azt azonban nem pontosították, mégis kire gondolnak.

A Híd szerdán reagált az MKP Facebook-oldalán is megosztott közleményre. Bugárék szerint az MKP ismét biztosította a választóit arról, hogy nem áll ki a magyar-magyar összefogás mellett.

„A magyar jelölt helyett újra olyan jelöltek mögé állt be, akiknek közük sincs a kisebbségi jogok védelméhez, akik néhány nappal a választások előtt döbbentek rá, hogy Szlovákiában nemzeti kisebbségek is élnek.

Tapasztalhattuk már, hogy az ilyen felfedezések tiszavirág életűek, általában a választás másnapjáig tartanak” – olvasható a reakcióban, amelyben a Híd megjegyzi, még azt sem állíthatjuk, hogy az MKP nem kísérte volna figyelemmel a 2014-es köztársaságielnök-választást, illetve az azt követő ötéves választási időszakot, hiszen többször is kifogásolta, hogy a hivatalban lévő államfő még az államértékelő beszédeiben sem tett említést az országban élő legnagyobb kisebbségről.

„Menyhárt József, visszalépését követően adott villáminterjújából kiderült, hogy még azt a maréknyi szavazatot sem tudta a pártérdekeket mellőzve felkínálni, s garanciákat kérni arra, hogy az MKP támogatását élvező jelölt legalább szóban, a kampány alatt felvállalja a szlovákiai magyarok érdekképviseletét.

Az öt évvel ezelőtti meggyőződés, miszerint magyar csak magyarra szavazhat, a párt jelöltjének visszalépésével szertefoszlott. Nem az a gond, hogy elfogadható magyarázat nélkül beállnak egy olyan jelölt mögé, aki a kisebbségi jogok terén tanácsadók segítségével próbál majd kiigazodni, hanem az, hogy ehhez a szlovákiai magyarok támogatását is kérik” – hangsúlyozzák.

Bugárék szerint a kisebbségnek joga van ahhoz, hogy ne pártérdekeket követve válasszon, és hogy olyan jelöltre adja a voksát, aki a kisebbségi jogok biztosítása terén pozitív változásokat ért el.

Kapcsolódó cikk:

Mistrík döntése meglepte Menyhártot. Még nem tudni, az MKP-nak kell-e Čaputová


(para)