Hivatalos: 396 szavazat választotta el Csákyékat Brüsszeltől

Elmúlt 23:00 óra, kihirdették a szombati európai parlamenti választások hivatalos erdeményeit. A nyertes pártok listája nem változott reggelhez képesttehát tényleg az a helyzet, hogy sem a Híd, sem pedig az MKP nem küld képviselőt az Európai Unió fővárosába.

Hivatalos: 396 szavazat választotta el Csákyékat Brüsszeltől
Fotó: tasr

A hivatalos eredmények szerint az európai parlamenti választásokat a Progresívne Slovensko és a Spolu koalíciója nyerte, nem kevesebb, mint 20,1%-kal. Ez számukra 4 képviselői helyet jelent.

A Smer eddigi leggyengébb eredményét érte el az EP-választáson a maga 15,7%-ával, de így is lesz 3 brüsszeli politikusuk. 

A harmadik a Marian Kotleba-féle szélsőséges ĽSNS lett 12,1%-kal, emiatt 2 fasisztoid alaktól lehet büdös az uniós törvényhozás.

Feljött a negyedik helyre a KDH, amely jelenleg nincs a szlovák parlamentben, de az európaiban most már igen. 9,7%-uk van, ami számukra 2 mandátumot jelent.

Utánuk jön az SaS 9,6%-kal, ami szintén 2 képviselői helyet jelent. Az Igor Matovič vezette OĽaNO 5,3%-kal még éppen átlépte a küszöböt, egy embert juttatva az EP-be.

Képviselő nélkül marad az Európai Parlamentben a szlovákiai magyar kisebbség. Az MKP-t az 5%-os mandátumküszöb átlépésétől 396 szavazat választotta el, az eredményük 4,96 százalék.  Így is csaknem kétszer annyi szavazatot szereztek, mint a Híd, amelynek 2,6%-os eredmény siralmasnak mondható.

Az országos részvételi arány elérte a 22,7 százalékot. Öt évvel ezelőtt ez csupán 13 százalék volt.

Élve jogukkal, a választók beleszóltak az EP-jelöltek pártlisták általi sorrendjébe, és most már letisztult a kép, kik az egyes pártok nyertes „karikázottjai”, akik mandátumhoz jutnak.

Két pártot érintett ez a karikázás: a Kotleba-féle ĽSNS-t és a Progresívne Slovensko/Spolu koalíciót.

Ez utóbbi tömörülésnek két ökológus jelöltje, Michal Wiezik és Martin Hojsík is mandátumot szerzett. Az ĽSNS listáját vezető Martin Beluskýt és Milan Mazureket megelőzte a párt alelnöke, Milan Uhrík és az a Miroslav Radačovský, aki bíróként eljárt az államfő, Andrej Kiska telekkügyi perében.

Szombaton összesen 14 szlovákiai EP-képviselőt választottunk meg, de az egyikük csak a Brexit bekövetkezte, azaz az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnése után juthat hozzá a brüsszeli megbízatásához. Egy logikai buktatót tartalmazó törvény miatt úgy jött ki, most a KDH egyik képviselőjének, Miriam Lexmannak  kell türelmesen várakoznia a britek kilépésére, és csak azután ülhet be az uniós törvényhozásba.

Szlovákiai újonnan megválasztott EP-képviselőinek listája pártos bontásban:

PS-Spolu: Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Michal Wiezik, Martin Hojsík

Smer-SD: Monika Beňová, Miroslav Číž, Robert Hajšel

Kotleba-féle ĽSNS: Milan Uhrík, Miroslav Radačovský

KDH: Ivan Štefanec, (Miriam Lexmann - Brexit után) 

SaS: Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca

OĽaNO: Peter Pollák

(para)