Hogy Gyimesi buzizott-e Dunaszerdahelyen, alig akarta tagadni

2022. június 14. - 22:54 | Belföld

A magyarországi és a szlovákiai politikai helyzetről, meg a szivárványos zászlóról esett a legtöbb szó azon a beszélgetésen, amit a Napunk hírportál hozott össze kedden este "Trianon, Orbán, Ukrajna" címmel Dunaszerdahelyen. Gyimesi György OĽaNO-s képviselővel Ravasz Ábel szociológus, hidas expolitikus vitatkozott, és gyakran mintha csak elbeszéltek volna egymás mellett. 

Hogy Gyimesi buzizott-e Dunaszerdahelyen, alig akarta tagadni
Fotó: Paraméter

Ravasz szerint látni, hogy a történelem folyamán Magyarországnak sokszor sikerült a rossz oldalra állni. Így volt ez az első és a második világháborúban is és az országnak sajnos az orosz-ukrán háborúval összefüggésben megint nem sikerült megtalálni a helyes oldalt. Hiszen Budapest a leginkább oroszbarát álláspontot fogalmazza meg az Európai Unión belül. Sőt, trójai falóként próbálja gyengíteni az intézkedéseket, amit az EU Oroszország irányában próbál foganatosítani. Ennek kapcsán a korábbi romaügyi kormánybiztos hozzátette,

az, aki tökölődik, játszogatja a kis játékait Kárpátalja kapcsán, meg az orosz befektetések kapcsán, az történelmi hibát követ el.

Ezzel szemben a Matovič-féle párt képviselője úgy látja, Magyarország köszöni, nagyon jól van. Gyimesi szerint a szomszédos állam önálló, szuverén politikát folytat az EU-n belül. Míg a szlovák kormány Brüsszellel szemben szervilis, Magyarország a saját nemzeti érdekeit teszi első helyre,

"ezért csak nézzük, mennyiért lehet tankolni, és nézzük milyen bérek vannak Magyarországon".

Meggyőződése, hogy Orbán Viktor egyre nagyobb népszerűségnek örvend Szlovákiában is. Úgy látja, az oroszok elleni legújabb szankciók elfogadásakor a szlovák gazdasági miniszter lemondott a vétóról, sarokba lett szorítva, amit majd mind látni fogunk a benzinkutakon, és "lesz még rosszabb" is.

Szó esett arról is, van-e különbség az itteni magyarok és a magyarországiak között. Ravasz abban látja a különbséget, hogy nálunk az állami média segítségével nincs kimosva az emberek agya, ezért nem lehet azt mondani, hogy Orbán nem Putyinnak játszik. Aztán Gyimesihez fordult, és megkérdezte tőle, hogy ha már a képviselőnek kemény megmondóember az imidzse, akkor miért csinál úgy, mintha ez nem lenne igaz. Mert

az lenne a tisztább, ha bevállalná, hogy a fasisztákkal szavaznak a parlamentben és kicsit drukkolnak Putyinnak is.

Gyimesi erre azzal vágott vissza, hogy Ravasznak sikerült egy egész nemzet ítélőképességét kétségbe vonnia, mert agymosottságra fogta azt, hogy a Fidesz négyszer nyert kétharmados többséget a magyar parlamentben.

A vitaest csúcspontja az volt, amikor visszakanyarodtak a Gyimesi által a parlamentben szorgalmazott szivárványos zászló betiltásának kérdéséhez. Ravasz szerint kisebbségiként nekünk szövetségeseket kell keresnünk, és minden egyes olyan javaslat, mint a szivárványos zászló tiltása, újabb szövetségestől vág el minket. Erre Gyimesi megjegyezte, hogy Ravasznak bizony fájhatott ez a szivárványos zászlós dolog, mire a vitapartnere ráförmedt, hogy már utalt erre többször is, és nyugodtan mondja ki: "buzizol engem". "Én?" - kérdezett vissza meglepődést színlelve az OĽaNO-s politikus, hozzátéve, hogy a beszélgetőtársa ezen a kérdésen rugózik már egy órája. Mire Ravasz lecsapta a magas labdát, és felnyitotta Gyimesi szemét, miért esik szó gyakran erről a szivárványos törvénytervezetről: mert a szlovák parlamentben egy ilyen törvényt adtál be, barátom.

(sp)