Huawei-incidens: az emberi jogokat semmibe vevő Peking embertelenségről pampog

Kína tiltakozott hétfőn amiatt, hogy a kanadai hatóságok "embertelenül bánnak" a Huawei kínai távközlési óriásvállalat amerikai kérésre Vancouverben letartóztatott globális pénzügyi igazgatójával.

Huawei-incidens: az emberi jogokat semmibe vevő Peking embertelenségről pampog
wikipédia

A külügyminisztérium szóvivője sajtóértekezletén azt mondta: Kanada súlyosan megsérti Meng Van-csou jogait, egyebek között elmulasztotta értesíteni Pekinget letartóztatásáról, és nem biztosít neki megfelelő egészségügyi ellátást. Kanada számára "súlyos következményei" lesznek, ha "nem megfelelően bánik vele" - tette hozzá a szóvivő. 

A 46 éves Meng magas vérnyomástól szenved, és kérte, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra - jelentette korábban a CBC kanadai műsorszolgáltató, de egyúttal azt állította, hogy az igazgatónő kap megfelelő egészségügyi ellátást.

Az Egyesült Államok és John Gibb-Carsley kanadai ügyész azonban arra kérte pénteken a vancouveri bíróságot, hogy ne engedje szabadon a kínai menedzsert, mert a Huawei alapítójának lányaként jelentős pénzügyi háttérrel rendelkezik, s fennáll megszökése veszélye. A CBC úgy tudja, hogy Mengnek hét útlevele van.

A kínai külügyminisztériumba a hét végén bekérették mind a kanadai, mind az amerikai nagykövetet, és Peking tiltakozott Meng letartóztatása miatt. Egyúttal felszólították az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Menget december 1-jén tartóztatták le - miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverben - sajtóértesülések szerint az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével összefüggésben. Az Egyesült Államok arra hivatkozva kérte a kiadatását a kanadai hatóságoktól, hogy Meng a gyanú szerint eltitkolta, hogy a Huawei kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a szankciók ellenére próbált felszereléseket eladni Iránnak. A kiadatási eljárást a kanadai hatóságok hétfőre napolták el, miután pénteken nem született döntés az ügyben.

MTI