Itt a miniszter legújabb járványügyi terve, hogy ne kapkodjuk a fejünket, mikor mit zárnának be. Az alapiskolák előnyt élveznének

2020. november 23. - 10:49 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium pénteken jelezte, hogy előáll egy szemaforrendszert magába foglaló járványügyi tervvel, ami leírja, hogy az országban melyik esetben mit kellene bezárni, mikor lehetne újra nyitni, és mi alapján kell bevezetni a korlátozásokat. Ma még Szlovákiának nincs ilyen koronavírusos menetrendje, ezért az illetékesek gyakran váratlanul, egyik napról a másikra hozzák meg az intézkedéseket. 

Itt a miniszter legújabb járványügyi terve, hogy ne kapkodjuk a fejünket, mikor mit zárnának be. Az alapiskolák előnyt élveznének
Fotó: TASR

A jelzőlámparendszer egyértelmű szabályok szerint működne, ahol a járványt öt fázisra osztják fel. A DenníkN hozzájutott a szaktárca tervezetéhez, ami még módosulhat, tekintve, hogy azt a központi válságstáb ülésén megvitatják, miután Marek Krajčí miniszter ismerteti a részleteket. A minisztérium anyagát a tárca epidemiológiai tanácsának szakértői, valamint a minisztérium elemző intézetének munkatársai dolgozták ki, és érdekesség, hogy pont aznap - hétfőn - szivárgott ki, amikor Richard Sulík gazdasági miniszter elképzelése is.

A minisztérium terve úgynevezett monitoring- és jelzőrendszerről beszél, amely arra szolgál, hogy korai figyelmeztetést adjon a járvány ellenőrizetlen terjedésének megakadályozása érdekében.

Az alábbi három területről beérkező adatokat veszik alapul:

- járványügyi helyzet

- intézményi mutatók

- regionális mutatók

A javaslat az országos kritériumokkal is foglalkozik, amelyeket a miniszterelnök már korábban megemlített: ha a kórházakban kevesebb, mint 2 ezer beteg lesz és az új esetek átlagos száma egy hét alatt legfeljebb napi 750 esetre csökken, akkor az intézkedéseket a regionális helyzet határozza meg. Ha nem ez a helyzet, akkor az intézkedések országos szintűek lesznek.

A járvány elterjedését 5 különböző színnel különbözteti meg a tervezet:

- a zöld szín: a járvány szórványos előfordulása

- a sárga szín: a járvány mérsékelt előfordulása

- a narancssárga szín: a járvány közepes erősségű előfordulása

- a piros szín: a járvány komoly mértékű előfordulása

- a fekete szín: a járvány kritikus mértékű előfordulása

A fázisoktól függően változnak a konkrét intézkedések. Például a zöld fázisban, azaz a szórványos előfordulás esetén a szájmaszkok csak beltéren lesznek kötelezőek. A fekete, kritikus szakaszban meg mindenhol kötelezőek lesznek.

Az óvodákat, az általános és középiskolákat csak kritikus, fekete szakaszban szabadna bezárni. De például az egyetemeknek már a narancssárga fázisban, azaz a járvány közepesen súlyos előfordulása esetén távoktatásra kellene átváltaniuk. A kollégiumokat pedig még egy lépéssel korábban - a sárga jelzésnél - be kellene zárni.

A kritikus, fekete szakaszban az emberek mozgását is korlátozni kell - csak a szükséges bevásárlások, orvoslátogatás és a természetben való tartózkodás lenne engedélyezhető, de csak a járáson belül.

A javaslat szerint a moziknak és színházaknak a kritikus szakaszban sem kellene bezárniuk, a kapacitásuk 50 százalékáig engedhetnének be látogatókat, de a templomok kapuit be kellene csukni ebben az esetben. A narancssárga fázistól kezdve a vállalatoknak az otthoni munkát - a home office-t - kellene felajánlaniuk.

Az egészségügyi minisztérium tervezete azt is leírja, hogy mikor kellene széles körben tesztelni. A narancssárga szakaszban még önkéntes lenne a tesztelés, a kritikus esetben már tömegesen letesztelnének mindenkit az adott járásban.

A járványügyi helyzet meghatározásához öt mutatóból indulnak ki:

A - a reprodukciós ráta aktuális értéke. A reprodukciós szám azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány másik embernek adja át a fertőzést. Ha ez a szám 1-től 1,1-ig terjed, az mérsékeltnek minősül, 1,5 felett pedig kritikus

B - a fertőzések napi esetszáma két hétre számítva és a páciensek életkorával súlyozva

C - a járásonként 100 ezer lakosra számított, kórházi kezelésre szorult betegek mennyisége (100 ezerre számítva 3 páciens szórványosnak számítana, 50 viszont már kritikusnak)

D - a fertőzés esetszámainak 7 napos dinamikája

E - a helyi járványügyi helyzet kiértékelése (szupertejesztők előfordulása, járványügyi gócpontok kialakulása, stb)

A felsorolt 5 szempont az alábbi képlet alapján határozná meg a jelzőlámpa színét:

A szemafor színe = 10 % A + 20% B + 20% C + 30% D + 20% E.

Természetesen számításba veszik az adott régió egészségügyi intézményi hátterét is, hogy például a térség kórházának milyen a felszereltsége. A monitoringrendszer a járásokat érintő helyzetet helyezné előtérbe és a jelzőlámpa színét meghatározó mutatókat kéthetente aktualizálnák.

(DenníkN)