Jó kis perpatvart okozott a vakcinák szétosztása. Szlovákia jól járt, a csehek "botrányos" vereséget szenvedtek

2021. április 2. - 18:41 | Külföld

Értetlenségének adott hangot Andrej Babiš cseh miniszterelnök afelett, miként közölhette az unió soros elnökségét betöltő Portugália, hogy megszületett a tagországok egyezsége három millió adag Pfizer/BioNTech-vakcina szolidáris alapon történő szétosztásáról a koronavírus-járvány miatt a "leginkább rászoruló" országok között.

Jó kis perpatvart okozott a vakcinák szétosztása. Szlovákia jól járt, a csehek "botrányos" vereséget szenvedtek
Facebook

Babiš arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezséget három érintett tagállam - Ausztria, Csehország és Szlovénia - elutasította.

Andrej Babiš a ČTK hírügynökségnek pénteken továbbított nyilatkozatában úgy vélte: a vakcinaelosztás kulcsa "nem szolidáris és nem kiegyensúlyozott". A cseh kormányfő szerint az ismertetett megoldás "a nagy államok nyomására és erővel történt." Cseh ellenzéki politikusok nyilatkozataikban bírálják a kormányfőt, azt állítják, hogy a vakcinaelosztásról folytatott tárgyalásokon Babiš csődöt mondott és botrányos vereséget szenvedett.

Az ismertetett megoldásból kitűnik, hogy Csehország csak lakosságarányos számú vakcinát kap, és semmi többet - jegyezte meg a CTK. Az EU 19 tagországa Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Észtország és Lettország javára lemondott a nekik járó vakcinák egy részéről. "A szolidaritás csak a sajtónyilatkozatokban nyilvánul meg. A zárt ajtók mögött folytatott tárgyalásokon semmiféle szolidaritás nem létezik" - írta Babiš nyilatkozatában.

Az amúgy is megtépázott népszerűségű Babiš szerint Csehország nem ért egyet a vakcinák elosztásának tervezetével. "Ausztria és Szlovénia sem ért vele egyet. Nem értem, hogyan közölhette Portugália a kompromisszum elérését, amelyhez minden ország egyetértése szükséges, amikor azt nem hagytuk jóvá" - olvasható a cseh kormányfő nyilatkozatában. Szerinte a megoldás rossz és kiegyensúlyozatlan.

A cseh miniszterelnök szerint a tárgyalások során eluralkodott az a törekvés, hogy megbüntessék Sebastian Kurz osztrák kancellárt azért, hogy korábban nyíltan felszólalt a vakcinák egyenlőtlen elosztása ellen az EU-ban.

A legnagyobb probléma abban rejlik - véli Babiš - hogy a rendszer csak azoknak az országoknak nyújt kompenzációt, amelyek eredetileg kevés Pfizer vakcinát rendeltek. A brüsszeli Politico hírportál a tárgyalások eredményét Sebastian Kurz, Andrej Babiš és Janez Janša szlován kormányfő "csúfos vereségeként" minősítette - írta a cseh hírügynökség. A legnagyobb vesztes eszerint cseh miniszterelnök, akinek hozzáállása következtében Csehország 70 ezer vakcinát vesztett. Ausztria és Szlovénia a kompromisszum elutasítása ellenére valamivel többet kaptak, mint ami megillette volna őket.

Az ellenzéken kívül Jan Hamáček, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, kormányfőhelyettes is azt állította, hogy a vakcinák elvesztése egyértelműen Andrej Babiš számlájára írható.

Hamáček a Twitteren azt írta, hogy Babiš a kormánnyal való egyeztetés nélkül tárgyalt a kérdésben. "Neki kell ezért megmagyaráznia az embereknek, miért vesztettünk el 70 ezer vakcinát" - jegyezte meg a kormánykoalíciós pártelnök.

Tomáš Petříček szociáldemokrata külügyminiszter szintén a Twitteren azt állította, hogy Babiš saját felelősségére tárgyalt, és stratégiáját senkivel sem egyeztette.

"Nem közölte velünk az eredményt sem. Most tehát neki kell vállalnia a felelősséget, és elnézést kell kérnie azoktól, akik hosszabb ideig fognak várakozni a vakcinára" - olvasható Petříček bejegyzésében.

Ausztria harmincezer adag vakcinával támogatja Csehországot - jelentette be pénteken Sebastian Kurz osztrák kancellár. Ausztria Rudolf Anschober osztrák egészségügyi tárcavezetővel egyeztetve bilaterális úton segít a koronavírus elleni oltóanyaggal Csehországon - közölte Kurz. Mint mondta, nagyon kedvezően értékelik azt, hogy más uniós tagállamokból is hajlandóságot látnak erre. Kurz bírálta a megállapodást mondván, hogy Csehországot különösen sújtja a járvány számos halálesettel és a fertőzöttek magas számával, de ennek ellenére nem kapott pótlólagos oltóanyagot az uniós vakcinaelosztás keretében. "Igazságtalannak és a szolidaritással ellentétesnek találjuk, hogy éppen Csehország nem kapna támogatást" - hangsúlyozta Kurz.

MTI