Jól fizetett a pártkötődés. Szorgosan harácsolta vagyonát a NAKA által lekapcsolt SNS-közeli arc 

2020. április 24. - 09:44 | Belföld

"Apám az egész család számára példaképül szolgál" - nyilatkozta tíz évvel ezelőtt az ismert szlovák színészről, Štefan Kvietikről a fia, Martin Kvietik vállalkozó, az SNS korábbi gazdasági háttérembere, akit most a NAKA lekapcsolt. 

Jól fizetett a pártkötődés. Szorgosan harácsolta vagyonát a NAKA által lekapcsolt SNS-közeli arc 
Illusztráció

A Juraj Jakubisko rendezte szlovák filmdrámából, a Pichanda család törénetét bemutató Ezeréves méhből is ismert színész fia szerény emberként mutatta be akkor az apját, aki állítólag még nyaralni sem járt. Ha ez igaz az öreg Kvietikről, akkor az alma messze hullott a fájától: a rendőrség szerint Martin annak ellenére tartott igényt egy "kis mellékes" jövedelemre, hogy az utóbbi években vagy 80 millió euró bevétellel büszkélkedő Slavia Capital pénzügyi csoportjának egyik meghatározó háttérembere, ő az ún. kedvezmények végfelhasználója (konečný užívateľ výhod).

Ahogy arról a portálunk is írt, a rendőrség a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy J. K.-t és M. K.-t is kenőpénz elfogadásával gyanúsították meg az Agrárkifizető Ügynökség által nyújtott dotációkkal kapcsolatban. Előbbi Ján Kožuch, az Agrárkifizető Ügynökség volt főnöke, míg utóbbi Martin Kvietik, a Slavia Capital befektetői társaságtól. A hatóság emberei szerint a két férfi összesen 924 ezer euró kenőpénzt fogadott el.

A Kvietik-féle Slavia Capitalról elmondható, hogy ez egy az SNS-hez közel álló cég. Az előző megbízatási időben a párt egyik embere irányította az agrártárcát, amelyik alá tartozik az előbb említett kifizető ügynökség. A pénzügyi csoporthoz tartozó cégeknek az utóbbi években jól ment a sora, amennyiben együttműködtek a nemzeti párt által irányított egyéb minisztériumokkal - az oktatásival és a védelmivel is.

Andrej Danko pártelnök rendszeresen találkozgatott Martin Kvietikkel, amit következetesen letagadtak, esetleg nem kommentáltak, ahogy ez a párt legutóbbi nyilatkozatában is nyomonkövethető: "Az SNS nem nyilatkozik olyan ügyekkel kapcsolatban, amelyekkel összefüggésben vizsgálat folyik". Az ifjabbik Kvietik már a 13. letartóztatott személy, akit az úgynevezett "Dobytkár“ elnevezésű rendőri akció során kapcsoltak le. Az Agrárkifizető Ügyökség évente vagy 700 millió euró támogatást fizet ki.

Az öreg Kvietik, akit a szlovák sajtó színészlegendának tüntet fel, nagy nemzetieskedőként viselkedett politikusi minőségében is. Mert hogy Štefan a 90-es évek elején az SNS parlamenti képviselőjeként is jeleskedett. Az ország függetlenné válásának lánglelkű támogatója pár évtizeddel később az SNS egy kitüntetést is adományozott. Danko aztán erre hivatkozva hárította el a feltételezéseket, hogy a pártjának köze lenne a Martin Kvietik-féle Slavia Capitalhoz. "A Slavia Capitallal talán azért is kapcsolnak minket össze, mert az öreg Kvietiket kitüntettük..." - védekezett a pártelnök még 2016-ban.

Kvietik és Danko abban az Albrecht nevezetű pozsonyi hotelban szoktak találkozgatni, amelyik a pénzügyi csoporthoz tartozik. És ide járogatott Gabriela Matečná miniszter is, aki az agrártárca irányítójaként felügyelte az állami erdőgazdálkodási vállalatot is. Így nem csoda, hogy a Kvietik család hatalmas erdőterületekre tehette rá a tenyerét.

Az SNS korábbi oktatási minisztere, a szakszerűtlenül osztogatott támogatások miatt 2017-ben menesztett Peter Plavčan ellen az első bizalmatlansági indítványt éppen a Slavia Capital miatt nyújtották be. Mindezt azért, mert összeférhetetlennek tartották, hogy a miniszter felesége a pénzügyi csoport igazgatótanácsának a tagja, közben meg a tárca irányítója 5,5 millió kedvezményes hitelt intézett a Slaviának egy olyan alapból, ami a diákok támogatására szolgált.

(sme.sk)