Keddtől már nem Ibolya Ildikó vezeti a dunaszerdahelyi VMK-t, szerinte kérdéseket vet fel a pályázat

2019. szeptember 30. - 23:01 | Régió

A múlt héten keletkezett patthelyzet után a városvezetés átmeneti megoldást talált, de minden valószínűség szerint új pályázatot kell kiírni a posztra. Ibolya Ildikó szerint viszont kérdéseket vet fel a legutóbbi pályázat is. A győztes jelölt, Takács Tímea egyelőre nem reagált.

Keddtől már nem Ibolya Ildikó vezeti a dunaszerdahelyi VMK-t, szerinte kérdéseket vet fel a pályázat
Fotók: Cséfalvay Á. András

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a képviselő-testület múlt keddi döntését követően a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központnál kissé bonyolult helyzet alakult ki. Az igazgatói posztra kiírt versenypályázatot elbíráló bizottság, Gútay László városi képviselővel és a testületi kulturális bizottságának elnökével az élén, Karaffal Attila alpolgármesterrel, Őri Rita képviselővel, Nagy Attila kulturális bizottsági taggal, Bubniak Júliával, a városi hivatal vezetőjével, Molnár Tímeával, az oktatásügyi és kulturális főosztály vezetőjével, valamint Csörgeiné Kovács Tündével, a művelődési központ munkatársával a sorai közt Takács Tímea, a városi hivatal kulturális, ifjúsági és sportügyek önálló alosztályának vezetője pályázatát értékelte a legmagasabbra, noha csak három ponttal szerzett többet a jelenlegi igazgatónál, Ibolya Ildikónál. (Volt egy harmadik jelölt is, pontszámban jócskán lemaradva.)

Nehéz megmondani, hogy mi döntött köztük, mindenesetre a jelenlegi igazgatónő kvalifikációs és egyéb előfeltételeiért, míg Takács Tímea a színházzal kapcsolatos koncepciójára kapott 5 ponttal többet, az írásos teszt, amely tulajdonképpen a törvényi ismereteket foglalta magába, Takács Tímeának sikerült 3 ponttal jobban (maximumra).

Nos, minden simán ment, egészen a képviselő-testület üléséig, ahol viszont az MKP-s frakció nem kis meglepetésre tulajdonképpen kettészakadt. Lényegében a jelölteket érintő vita nélkül a képviselők többsége tartózkodott Takács Tímeának a művelődési központ igazgatónői posztjára való kinevezésére vonatkozó javaslatnál. A 21 tagú testületből csak 9-en szavaztak igennel, a két alpolgármesteren, A. Szabó Lászlón és Karaffa Attilán kívül a már említett kulturális bizottsági elnök, Gútay László, Bugár György, Brunczvik Tünde, Horony Ákos, Nagy Iván, Nagy Krisztián és Šándor Klára. Hat ellenzéki (Antal Ágota, Bachman László, Hakszer Roland, Herceg Andrea, Horváth Zoltán és Őri Rita) mellett pedig 5 MKP-s (Puha György, Hodosy Szabolcs, Földes Károly, Garay László és Dohorák Sándor) is tartózkodtak. A huszonegyedik, Dakó Sándor nem szavazott.

Takács Tímea (archív felvétel)

A. Szabó László a szavazás után megjegyezte, hogy patthelyzet alakult ki, ugyanis a testület már júniusban megszavazta, hogy Ibolya Ildikó megbízatási ideje szeptember végével lejár, így most tulajdonképpen fennállt a veszélye, hogy vezető nélkül marad októbertől a művelődési központ. Hájos Zoltán mindeközben egy megyei delegációval Tajvanon "okosodott", az ülést A. Szabó vezette.

Takács Tímea a múlt héten jelezte, egyelőre nem kívánja értékelni a pályázati eredményt, valamint a képviselő-testület döntését, Ibolya Ildikó viszont mai érdeklődésünkre megtette azt.

„Kérdőjelekkel állok az ügy felett, mert tényleg jól végeztem a munkámat. Büszke vagyok arra, amit letettem az asztalra a 16 és fél év alatt, mert mindent mondhatnak, csak azt nem, hogy nem működik jól a kultúrház" - fejtette ki.

Ibolya Ildikó (archív felvétel)

Hozzátette, a polgármester korábban azt állította neki, hogy a pályázat tulajdonképpen csak egy formalitás, és nem azért íratja ki, merthogy nem lenne elégedett a munkájával. "Ehhez képest ez így alakult. Az írásbeli részhez mintegy 600 oldalnyi törvényt kellett ismerni, 10 kérdésből három pontot vesztettem, amire ugyancsak büszke vagyok.

De az az érdekes, hogy aki összeállította a kérdéseket, az a közvetlen kollégája a másik pályázónak, illetve a pályázati bizottság tagja és jegyzőkönyvvezető is volt... Nem tudom, biztos minden rendben volt, csak a módszert nem értem" - fogalmazott rejtélyesen.

Ibolya Ildikó bizonyára Molnár Tímeára gondolt, aki Takács Tímeához hasonlóan osztályvezető a városházán. Takács Tímea hétfőn nem reagált megkeresésünkre, igyekszünk azonban kikérni a véleményét.

A patthelyzet egészen a mai napig fennállt, mostanáig ugyanis nem történt semmi. Már reggel próbáltuk elérni Hájos Zoltánt, aki időközben visszatért a Távol-Keletről, valamint A. Szabó Lászlót is, de egyikük sem vette fel a telefont, hasonlóképpen délután sem. Háromkor kerestük az ügyben Ibolya Ildikót, aki utolsó napját töltötte igazgatóként a VMK-ban, érdemi választ ez ügyben azonban ő sem tudott adni. "Eddig a pillanatig semmit nem tudok. Állok tehetetlenül, hogy kinek mit adok át és mikor" - közölte.

A. Szabó László vezette az ülést

A helyzet azonban röviddel később változott. A. Szabó László sms-megkeresésünkre délután négy körül jelezte, hogy nem sokkal korábban ért véget a kulturális szakbizottság ülése.

"A jelenlévők egyhangúlag elfogadták, hogy amíg a képviselő-testület nem dönt az új igazgató kinevezéséről, a polgármester ügyvivői feladatokkal bízza meg az alkalmazottak közül Dr. Iván Pétert, a Kortárs Magyar Galéria vezetőjét" - üzente.

A Csaplár Benedek VMK tehát októbertől is lesz megbízott vezetője, Ibolya Ildikó pedig bő másfél évtized után távozik. Legalábbis egyelőre bizonyosan. Annak ugyanis semmi akadálya, hogy egy újonnan kiírandó pályázatra ismét jelentkezzen, ahogy azt korábbi megkeresésünkre Takács Tímea saját magát illetően megerősítette.

(SzT)