Keresztes lovagok és lovaginák a jogrend és az alkotmány ellen 

Ardamica Zorán | 2020. május 22. - 12:34 | Vélemény

Ma, amikor hatalmas ütemben növekszik a munkanélküliség, omlik össze a gazdaság, a szlovák kormány egy csomó feladattal egyetemben áttolja az iskolanyitás vagy nem nyitás felelősségét az önkormányzatokra, amelyeknek máig nem segített köbö semmiben a krízis beállta óta, amikor a kormánypárt a parlamentben össze-vissza módosít törvényeket pillanatnyi ötletei szerint, s ennek még következményei lesznek, szóval – ha leszámítom a vírus terjedésének lefékezését – lassan az ország tönkremegy, hülyeségekkel foglalkoznak az illetékesek.

Keresztes lovagok és lovaginák a jogrend és az alkotmány ellen 
Fotó: TASR

De nem ám ok nélkül. Korábban már jeleztem a trend erősödését.

Az Isztambuli Egyezmény ellen nyílt háború folyik, de pl. a családon belüli erőszak vagy a nemi egyenlőség terén nulla az előrelépés. És nem is várható nagyobb. Az illetékes minisztérium osztályvezetője Oľga Pietruchová távozik (önként a meggyőződése miatt, ám épp ki akarták rúgni) – fogadjunk, hogy az egész ügyosztály napjai meg vannak számlálva. Vannak, akik egyenesen arról beszélnek, hogy a tárca vezetője amolyan keresztes lovagként a Püspöki Konferencia feltételeinek tesz eleget. Ha jobban megnézzük, az egészségügyi miniszter nem különben.

Az emberi és kisebbségi jogok állása nem ideális, de az új, állítólag a Ficoétól demokratább parlamenti többség finoman szólva elküldte az ombudsmant akárhová… beleértve Matovičék állítólagos liberálisainak egy részét. Meg a magyarokat is.

Az egészségügy semmit sem javult az utóbbi hetekben, ami nem csoda, és ez nem is várható el azonnal, de egyfelől a tárcavezető imával kezelné a dolgokat (lásd videóit a neten), másfelől a terhesség-megszakítás betiltása lett a fontos téma, mintha attól javulna a helyzet. Akár a fasiszták szavazataival… Sőt, kezd előtérbe kerülni a művi megtermékenyítés tiltása is, ha jól hallom (amikor Kuffa a kereszténység arca…).

A keresztény dzsihád képviselői (a folklórban katoliban – ezt a valóban erős kifejezést nem én találtam ki s nem én vezetem be) persze vérszemet kapva a kereskedelem jelenlegi szituációjában nem a gazdaság szempontjait vizslatják, hanem annak lehetőségét, hogyan lehetne a krízis után is zárva tartani a boltokat vasárnap. Nem a társadalom érdekei miatt, hanem „vallásossági” okokból.

Egyes hivatalokat (lásd a zsolnai kerületi önkormányzatét) egyenesen megszentelnek.

A KDŽP név alatt futó, magát kereszténynek mondó valami, platform? a Smer-szökevények és a Kotleba-féle nácik közös halmazából hoz létre paktumot, amihez az ultrakonzervatívok csatlakozhatnak a konzervatív értékek védelmében. Vagy inkább a meglévő pártok és frakcióik szétverése végett. Mindegy, egyik veszélyesebb, mint a másik. A lényeg, hogy a keresztény ultrakonzervativizmus erői a politikai színtéren akár a politika szembeálló térfeleiről is összekapcsolódjanak és átvegyék az irányítást.

Ami persze Matovičnak sem jó, mert az ő általa parlamentbe hozott emberkék – nem lévén ideológiai arculata, sem következetes politikája az OĽANO-nak – simán átállhatnak, vagy belülről bomlaszthatnak, ha pl. Kotlebáék előállnak egy ultrakonzi tövényjavaslattal. Márpedig előállnak, ilyen ziccert nem hagynak ki.

A magyarok sem különbek, Rimaszombatban a magyar állam alapítványának pénzéből kellett létrehozni és fejleszteni egy egyházi magyar iskolaközpontot, amely megjósolhatóan nem kiegészíteni fogja a meglévő intézményeket (nincs létszámnövekedés), de még csak nem is igazi konkurenciát teremt a minőség igényével (a vidékiek érkeznek, mert itt állítólag kevesebb a roma…), hanem az igazgatónő célja szerint keresztyén ideológiát fog átadni a gyerekeknek (megismerni a szerető istent stb.). Jelen pillanatban ez itt, így a megosztás eszköze lesz, nem a nemzetegyesítésé, sem más, demokratikus közösségépítésé… És persze az OV vezette és Semjén ideologizálta magyar állam trójai falova.

Ami most itt folyik, az nem a kereszténység védelme. Ugyanis a keresztényeket itt senki sem üldözi. Ez a szlovák jogrend meghekkelése néhány önjelölt vagy valamilyen egyházi érdek által jelölt keresztes lovag és lovagina (a nem egyenlőség jegyében nem hagyhatom ki a női harcosokat sem…) által.

Három okból baj, hogy Szlovákia a magyar és a lengyel receptet veszi most elő.

1. Megkérdőjeleződik modern európaisága és megbízhatósága, elkötelezettsége az európai értékek iránt.

2. Szlovákia minden parlamenti és kampánybéli híresztelés ellenére szekuláris ország. Ez nem jelenti a keresztények elnyomását, sőt sok törvényünk tekintettel az egyházak hasznos tevékenységeire és a múltban elszenvedett sérelmeire bizonyos tekintetben pozitívan diszkriminálja is a keresztény és keresztyén egyházakat.

Az állam és az egyház szétválasztását érvényes és működő törvények és az alkotmány garantálja. Pénzt is biztosít hozzá (csoda-e, ha a közvélemény nem jelentéktelen része látva ezen erők politikai erőszakoskodását, megkérdőjelezi ezt a finanszírozást?). A katoliban és köre így a szekuláris modell ellen foglal állást a keresztény ország vagyunk felkiáltással. Pedig nem vagyunk az, csak szabadok vagyunk és megválaszthatjuk a meggyőződésünket, vallásunkat. Ennek, vagyis az alkotmányos vallásszabadságnak a megkérdőjelezése nagyon komoly veszély a demokráciára nézve.

3. Millió fontosabb és sürgősebb dolgunk is lenne ehelyett a középkori cirkusz helyett, pl. rendbe rakni az igazságszolgáltatást, fellendíteni a gazdaságot és a mezőgazdaságot, megreformálni az egészségügyet és az oktatást, felépíteni az állami IT-t, s nem pedig ezek leple alatt ideológiákat rátelepíteni az országra.

Inkább a jövőt kellene építeni, mint a keresztény vagy épp álkeresztény lobbit. Olyan működőképes, demokratikus jövőt, amelyben a keresztények ugyanúgy élhetnek saját szabályaik szerint istennek tetsző életet, mint ahogyan saját, másokat ki nem rekesztő szabályaik szerint élhetnek a nem keresztények vagy a más vallásúak.

Mindenkire érvényes törvények garanciáival.