Kiska: Kočner és Bödör a markukban tartották a rendőrséget

2019. augusztus 1. - 13:54 | Belföld

Andrej Kiska volt államfő a közösségi hálón reagált a Marian Kočner és Norbert Bödör közötti kommunikáció tartalmára, melyet a rendőrség oldott fel a titkosítás alól. A Smer-SD kormányzásával összefüggésben Kiska maffiaállamot emlegetett.

Kiska: Kočner és Bödör a markukban tartották a rendőrséget
Fotó: TASR

A volt államfő szerint a két vállalkozó a markában tartotta a Tibor Gašpar volt rendőrfőkapitány vezette rendőrséget, mellyel durván visszaéltek, és a saját javukra, valamint a Smer-SD javára használtak fel az újságírók, az ügyvédek, az államfő és mások ellen. Kiska figyelmeztetett: Ján Kuciak újságíró meggyilkolása óta sok olyan információ került napvilágra, amelyek a maffia és az államhatalom összefonódásáról tanúskodnak.

A pártalapításra készülő Kiska feltette a kérdést Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőnek, hol van most, és miért nem hív össze egy sajtótájékoztatót, amelyen garantálná, hogy már nem történnek ilyen dolgok és nem is fognak megismétlődni.

A médiában megjelent információk szerint Marian Kočner és Bödör üzenetváltásában szó esett a szlovák titkosszolgálatról (SIS), a rendőrségről és az ügyészségről is, illetve arról, hogy mely konkrét ügyet mely konkrét ügyésznek kell kapnia. A Denník N tájékoztatása szerint Kočner a Smer-SD érdekeit tartotta szem előtt, Kuciak meggyilkolása után pedig aggódott a párt jövőjéért. A portál annak a rendőrnek a feljegyzéseire hivatkozott, aki elemezte a Kočner és Bödör közötti kommunikáció leiratát. „Az üzenetváltásból világos, hogy komoly igyekezetet fejtett ki annak érdekében, hogy kompromittálja és bűnügyekbe keverje Daniel Lipšicet (Lipstein, Gambino), Igor Matovičot, Boris Kollárt (vlekár) és Andrej Kiskát” – olvasható a Denník N által idézett rendőrségi feljegyzésben.

Daniel Lipšicet nem lepte meg az üzenetváltás tartalma. Állítása szerint a bűnszervezetek és a fehérgallérosok már akkor is a lejáratására, a kriminalizálására és a likvidálására törekedtek, amikor még miniszter volt.

Hétfőn kijelentette: az üzenetváltásból világossá vált, hogy Szlovákiában olyan bűnbanda működött, amelynek magas beosztású rendőrök, ügyészek, bírók is a tagjai voltak, és amely régóta együttműködött a bűnszervezetekkel, valamint a fehérgallérosokkal.

A kommunikáció egy részét Ján Šanta, a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze terjesztette a Bazini (Pezinok) Speciálizált Büntetőbíróság elé a televíziós váltók állítólagos hamisítási ügyével összefüggésben. Az ügyben Kočner mellett a Markíza TV volt igazgatója, Pavol Rusko ellen is vádat emeltek. Marian Kočner azzal is gyanúsítják, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak meggyilkolását.


(TASR)