Kiska már most biztosította Matovičot arról, hogy nagy elvárásaik lesznek

2020. március 3. - 15:20 | Belföld

Miután Zuzana Čaputová államfő kedden fogadta a Za ľudí elnökét, délután a leendő kormányfő, Igor Matovič is tárgyalóasztalhoz ült Kiskával.

Kiska már most biztosította Matovičot arról, hogy nagy elvárásaik lesznek
Fotó: TASR

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Kiska elmondta, bízik benne, hogy pártja elnöksége úgy dönt, belépnek a kormányba, erről azonban csak csütörtökön fognak dönteni.

A Za ľudí elnöke nem titkolta, hogy pártjának nagy igényei lesznek, hogy a leendő kormány tagjai szakmai és erkölcsi szempontból is hitelesek legyenek. „Ezért tartott sokáig a megbeszélés” – tette hozzá Kiska.

Matovič megjegyezte, nagyon szeretné, ha a Za ľudí is belépne a kormányba. „Az ambíciónk az, hogy ez legyen az első kormány a korrupcióval szembeni nulla toleranciával. A leendő kormányfőnek olyan elképzelése van, hogy kialakít egy korrupcióellenes egységet, amely a kormány tisztaságáért fog kezeskedni, és az lesz a feladata, hogy a kormánykoalíció tagjait átvilágítsa.

A sajtótájékoztatón közölte, hogy rajta kívül a soron következő tárgyalásokon a pártból Veronika Remišová és Juraj Šeliga is jelen lesznek.

A Za ľudí elnöke elmondta, tudatosította, hogy a hármas koalíció igencsak törékeny lenne a parlamentben, ennek ellenére a Boris Kollár nélküli koalíciót jobb megoldásnak tartja.

Kiska ezt a Sme rodina elnökének kétes múltjára célozva mondta, valamint arra is utalt, hogy a párt külpolitikájával kapcsolatban is több kérdés felmerül, amelyekkel a Za ľudí nem tud azonosulni.

Azt azonban Kiska elismerte, hogy a négyes koalíció létrejötte esetén könnyebben érnének el változásokat.

Igor Matovič közben mindenkit biztosított arról, hogy Boris Kollár tisztában van a felelősséggel és az egyedülálló lehetőség súlyával.

„Tudja, hogy ha ezt most elrontjuk, a szélsőségeseknek kétszer-háromszor nagyobb erejük lesz“ – tette hozzá.

Matovič bízik abban, hogy a kormányprogramba sikerül belefoglalni azt a 11 pontot, amelyről az OĽaNO a választások előtt egy ankét formájában megkérdezte az embereket. Kiskával erről egyelőre nem egyeztetett, de Sulíkkal és Kollárral igen. Matovič szerint az emberek éppen a 11 pont végett szavaztak nekik bizalmat, ezért a döntésüket tiszteletben tartva ezeket bele kell foglalni a kormányprogramba. „Erről nem lesz átfogó vita“- tette hozzá.

Kapcsolódó cikkek:
Kollár a parlament elnöke akar lenni, Kiskának és a többi leendő partnerének is odaszúrt egyet
Sulíkék bármilyen felállásban a kormány tagjai akarnak lenni
Kiska a Kollár nélküli kormányt részesítené előnyben, sok kérdést akar feltenni Matovičnak
Matovič célja az alkotmányos többség

(para)