Kit érdekelnek a választások? Amikor Mečiart kellett seggbe rúgni, sokakat

2019. december 9. - 13:39 | Belföld

Az 1993-tól független országban ez idáig 1998-ban mentek a legtöbben szavazni Szlovákiában, a legkevesebben pedig 2006-ban. Mindkét parlamenti választás meghatározónak bizonyult: 21 esztendeje végre szájon lett törölve a politikai ősbűnök korszakának névadója, Vladimír Mečiar, aki attól kezdve nem kaparinthatta meg a kormány irányítását, 13 éve pedig egy olyan szarházi kormány állt össze Robert Fico vezetésével, hogy a normálisabbaknak azóta is attól émelyeg a gyomra.

Kit érdekelnek a választások? Amikor Mečiart kellett seggbe rúgni, sokakat
Fotó: tasr

A függetlenné váló Szlovákia sorrendben második parlamenti választásakor, 1998-ban 84,24 százaléknyian járultak a szavazóurnákhoz. Ekkor állt elő a helyzet, hogy a - finoman szólva - koalíciós potenciállal nem rendelkező, - és most már röhej tárgyává váló - Mečiar képtelen volt kormányt alakítani és az ország irányítása átcsúszott az akkori - MKP-t is magába foglaló - ellenzék kezébe.

Nyolc évvel később, 2006-ban 30 százalékponttal csappant meg az érdeklődés, és csupán 54,67 százazalék volt érdekelt a politikai "hacacáréban". 2006-ra a választók belefáradtak a Mikuláš Dzurinda vezette széles koalíció reformjaiba, és alacsony érdeklődés mellett

vályúhoz engedtük a hataloméhségtől beszámíthatatlan Robert Ficót, az önmaga karikatúráját alakító Vladimír Mečiart és az alkoholtól félőrültként viselkedő Ján Slotát.

2006-tól számítva a parlamenti választásokon, kis mértékben, de állandóan emelkedett a részvételi arány: 2010-ben 58,83 százaléknyian mentek voksolni, a 2012 -es előrehozott választások alkalmával 59,11 százaléknyian járultak az urnákhoz, míg 2016-ban már 59,82 százaléknyian.

A legközelebb 11 hét múlva, 2020 február 29-én élhetünk a jogunkkal és nyithatunk új fejezetet a szlovákiai parlamentarizmus történetében. Addig 25 politikai tömörülés próbálhatja meggyőzni a választópolgárt arról, hogy csak és kizárólag rá érdemes szavazni. Persze, nem biztos, hogy a választásokig az összes párt kitart, elméletileg adott a lehetőség, hogy egyikük-másikuk ilyen-olyan okok miatt lemorzsolódjon. A kampány 48 órával a szavazóhelyiségek nyitása előtt befejeződik.

para/tasr