Kočner áll elébe a bírósági tárgyalásoknak, az ügyész meg biztos a dolgában

2019. szeptember 10. - 19:06 | Belföld

A pozsonyi Igazságügyi Palotában folytatódik a váltóhamisítási büntetőper, a következő felvonást október 17-re ütemezték be.

Kočner áll elébe a bírósági tárgyalásoknak, az ügyész meg biztos a dolgában
Fotó: tasr

Ahogy arról beszámoltunk, tavaly június óta ül vizsgálati fogságban Marian Kočner, és a júliusban kezdődött markízás váltóhamisítási büntetőperében először jelent meg most személyesen a tárgyaláson. A zűrös vállalkozó védőügyvédje azt szerette volna, ha Lipótvárról a fővárosba "költözhetne" át a védence, de a bíróság illetékese erre a felvetésre egy koppanós nemmel válaszolt. Ettől még Kočner jelezte, készen áll arra, hogy a tárgyalás további fordulóin is részt vegyen. Legközelebb október 17-én folytatják a pert.

Kedden befejeződött a vállakozó korábbi jobbkezének, Peter Tóthnak is a kihallgatása. Arról külön döntés született, hogy a korábbi titkosszolgálati vezető meghallgatása zárt ajtók mögött zajlik. Ha ezt bárki megszegné, bírságot kell fizetnie. Ez bizonyára magas összeg lehet, mert eddig még szinte semmit nem tudni arról, Tóth miket mondott a tárgyaláson. Egyedül Daniel Lipšic, a Markíza ügyvédje jelezte, bár a részletekbe nem megy bele, de Tóth vallomása következetes volt és a vádat támasztotta alá, miszerint a váltók hamisak.

Az illetékes ügyész, Ján Šanta úgy értékelte a bírósági tárgyalás tegnapi és keddi napját, hogy most már 150 százalékban hisz abban, a vád álláspontja megalapozott, azaz a váltók hamisak.

A per tárgyát azok a váltók képezik, melyeket 69 millió euró értékben állítólag a Markíza egykori igazgatója és társtulajdonosa, Pavol Rusko írt alá, kezesként pedig a tévétársaság van feltüntetve. Kočner a kedvezményezettjük, és mivel Ruskónak már nincs pénze, így mindenképp a Markízának kellene fizetnie. Csakhogy több részlet is arra utal, hogy a váltók hamisak és Kočner Ruskóval összejátszva állította ki azokat néhány éve.

(DenníkN)