Kočner azokkal az ügyészekkel néz farkasszemet a bíróságon, akiknek a meggyilkolását állítólag megrendelte

2022. május 3. - 10:43 | Belföld

Kedden a Specializált Büntetőbíróságon folytatódik a Kuciak-gyilkosság, valamint az ügyészek tervezett meggyilkolásának a bírósági tárgyalása.

Kočner azokkal az ügyészekkel néz farkasszemet a bíróságon, akiknek a meggyilkolását állítólag megrendelte
Marian Kočner (Fotó: TASR)

A tárgyaláson ezúttal nem vesz részt Alena Zsuzsová, Marian Kočner pedig új ügyvéddel jelent meg, mivel eddigi jogi képviselőjét, Marek Parát a Legfelsőbb Bíróság hétfői döntése szerint kollúziós fogságba helyezik. A vállalkozót így a továbbiakban Vladimír Menich képviseli írja az Aktuality.

Kedden a Specializált Büntetőbíróságon azt a három ügyészt hallgatják meg, akiknek a vád szerint a megölését tervezték – konkrétan Maroš Žilinkáról, Daniel Lipšicről és Peter Šufliarskyról van szó.

Marian Kočnert azzal vádolják, hogy megrendelte a három személy meggyilkolását, Alena Zsuzsovát azzal, hogy közvetítette a megrendelést – mindketten tagadják bűnösségüket. További vádlottként szerepel az ügyben a szerb Darko Dragić és Dušan Kracina. Az ötödik vádlott Szabó Tamás, aki eredetileg nem tett vallomást az ügyben, áprilisban viszont mindenki meglepetésére a főtárgyaláson bűnösnek vallotta magát.

Maroš Žilinka korábban a Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze volt, és felügyelte Kočner több ügyét is. A vád szerint meggyilkolását még 2017 őszén, tehát Ján Kuciak és Martina Kušnírová megölése előtt rendelték meg. Andruskó Zoltán vallomása szerint a megrendelés elvégzéséért 70 ezer eurót adtak volna, miközben 20 ezer eurós előleget is kaptak. Andruskó Kracinának továbbította a megrendelést, de közvetlenül a gyilkosság elkövetése előtt visszakozott, mivel azt gyanította, hogy valaki lehallgatja őt.

Kracina megerősítette, hogy Andruskónak voltak bizonyos kérései az irányába, de tagadja, hogy a gyilkosságot valóban tervezték volna. Korábbi vallomásában megerősítette, hogy a gyilkosságot Kočner rendelte meg.

A második célpont Daniel Lipšic korábbi ügyvéd, jelenlegi speciális ügyész. Andruskó szerint az ő fejéért 200 ezer eurót kínáltak. Zsuzsová állítólag azt mondta Andruskónak, hogy akkor kell lecsapni rá, amikor együtt lesz Žilinkával. De ha ez nem sikerül, akkor Žilinka az elsődleges célpont. Kočnernek a begyében volt Lipšic, személyes nézeteltéréseik is voltak, a vállalkozó pedig korábban fel is jelentette őt. A Threema-üzenetekből kiderül, hogy Kočner gyakran írt Lipšicről, akit egyfolytában szidott.

A harmadik célpont Peter Šufliarsky ügyész, aki egyben a főügyész első helyettese is volt. A vád szerint az ő meggyilkolását 2018 nyarán rendelték meg, Kočner ekkor már vizsgálati fogságban volt a váltók ügyében. Šufliarsky meggyilkolásáért 100 ezer eurót kínáltak. Először azt tervezték, hogy bombát tesznek az autójába, majd szóba került, hogy gépfegyverrel lelövik.

Šufliarsky a múltban több száz üzenetet váltott Kočnerrel, amit az ügyész szakmai hibájának tart. 2019 márciusában lemondott posztjáról, de továbbra is a hivatalban dolgozik.


(aktuality.sk)