Kočner egyre közelebb áll ahhoz, hogy beletörjön a bicskája a bacsfai golfpályába

2022. augusztus 5. - 10:57 | Belföld

Kiterjedt gazdasági bűncselekményekkel összefüggésben állíthatják ismét bíróság elé Marian Kočnert. A megbízott vizsgálótiszt vádemelési javaslatot továbbított az ügyésznek a Donovaly-ügy és a bacsfai golfpályát üzemeltető Welten társaság hátterében történt milliós törvénytelenségekkel kapcsolatban - írja az Aktuality.sk.

Kočner egyre közelebb áll ahhoz, hogy beletörjön a bicskája a bacsfai golfpályába
Marian Kočner (Fotó: TASR)

Kočner egy rakás bűnügyi nyomozás gyanúsítottja, és ezekről portálunkon is gyakran írtunk. Ezek közül eddig a markízás váltóhamisítási perben jutottak el az ítéletig, a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság, illetve a Žilinka-Lipšic-Šufliarsky ügyésztrió elleni gyilkosság előkészítése pedig szintén eljutott a tárgyalási szakaszba.

Ahogy a bíróság korábban már megállapította, Ján Kuciak meggyilkolása nyilvánvalóan a munkájával függhetett össze, és annak része volt Kočner számos piszkos ügyének feltárása a nyilvánosság előtt. Ezek közé tartozik a Donovaly-ügy is, mely kapcsán a rendőrség korábban leállította a nyomozást, az erről szóló határozatot vesézte ki az újságíró, és számos olyan hibára mutatott rá, amelyek miatt a kirendelt ügyész aztán elvette az ügyet a nyomozótól és rábízta egy másikra. Az eredeti vizsgálótisztről, Štefan Jombíkról később kiderült, hogy közel áll Kočnerhez.

A Donovaly-ügy két adócsalást is magába foglal. Az egyik Kočner két hotelével, a Športtal és a Residence-szel függ össze, melyek 2010 és 2012 között háromszor is gazdát cseréltek. Az egész tranzakciósorozat eredménye 8 millió eurónyi adóvisszatérítés volt, miközben a hotelek a gyanú szerint végig Kočner tulajdonában maradtak. Az államnak tehát mindebből rögtön 8 milliós kára keletkezett.

Kuciak egyébként a cikkeiben felhívta a figyelmet arra is, hogy egy 2016-os sajtótájékoztatóján Kočner elkottyintotta, hogy minimálisan az egyik hotelnak továbbra is a tulajdonosa.

Donovaly-ügy másik szála Bacsfára vezet, és a nyomozást összekötötték a bacsfai golfpálya Kočner általi megkaparintásával. Az állam ebben az ügyben 4 millió eurós kárt szenvedett, mivel a korábbi tulajdonos Welten cégnek nem volt miből kifizetnie az adót.

Kuciak írta meg, hogy Kočner először a zálogjogon keresztül machinációk útján szert tett a cégre, majd eladta a részvényeit, és a zálogjogot pedig egy offshore cégnek, hogy végül egy aukció keretén belül értéke töredékéért vásárolja meg a pályát. Ezt végül azért kötötték a Donovaly-ügyhöz, mert fennáll a gyanúja, hogy Kočner államtól visszatérített adóból vásárolt be Bacsfán. A két cselekmény időben ugyanis közel esik egymáshoz.

Ez ügyben már csak Kuciak meggyilkolása után gyanúsították meg Kočnert, időközben pedig már elítélték a markízás váltóhamisítási perben.

A bacsfai nyomozás végén szereztek még a nyomozók jogi segítséget Máltáról is. Odavalósi Kočner egykori veje, Christian Ellul, aki Karolína nevű lányának volt a férje, és offshore cégeinek alapítója. A férfi akkor vágta el magát Kočnertől, amikor Kuciakot meggyilkolták, mivel már az ő ügyvédi karrierjét is negatívan kezdte befolyásolni, hogy mindenhol megjelenik a neve vele kapcsolatban.

Kočner és Ellul tört németséggel beszélgettek a WhatsApp applikáción keresztül, 2018 március 1-jén, napokkal a gyilkosság után például azt írta Kočnernek, hogy "ez már nem vicc, minden újságban benne vagyok, pedig nem követtem el semmit".

A gazdasági bűncselekmények ügyét a vizsgálótiszt javaslata után most a Speciális Ügyészség ügyésze tanulmányozza. Amennyiben egyetért a javaslattal, továbbíthatja azt a bíróságra, de előfordulhat, hogy az ügyirat feltöltését kéri a rendőrtől.

(Aktuality.sk)