Kočner a járvány miatt szabadulhat: a hazai maffiózók koronázatlan királyát a vírus mentheti meg

2020. április 1. - 01:43 | Belföld

Ekkora mázlija csak a hülyének van. Meg a legelvetemültebbeknek! Szinte hihetetlen, de most is úgy tűnik, az eddig szinte mindent megúszó Marian Kočnert most sem hagyta el a szerencséje. A mindent a feje tetejére állító világjárvány a segítségére siethet a maffialistás nagyvállalkozónak, mert tarthatatlannak bizonyultak a bonyolult eljárási szabályok által meghatározott határidők és az ügyvédei minden lehetőséget megragadtak a helyzet kihasználására. Egyelőre úgy néz ki, sikeresen. De szerdán eldőlhet a sorsa.

Kočner a járvány miatt szabadulhat: a hazai maffiózók koronázatlan királyát a vírus mentheti meg
Fotó: tasr

Ahogy arról beszámoltunk, a bazini Specializált Büntetőbíróság március közepén arról tájékoztatott, hogy a koronavírus veszélye miatt törlik a nagymácsédi kettős gyilkosság ügyében folytatott tárgyalás márciusra kitűzött időpontjait, és mindent áprilisra halasztanak. Az új menetrend szerint a hónap közepén citálnák Kočnert újból a bíróság elé, de ma, április elsején derül ki, az illetékes bírói szenátus biztosítani tudja-e a kialakult helyzetben a határozatképességet. Ha ezt nem sikerül, egy újabb halasztást kell beiktatni, ez viszont - a másik ügyével kapcsolatos helyzet miatt is - azt eredményezheti, hogy egy időre Kočnert ki kell engedni a börtönből.

Arról a személyről van szó, akit február végén már elítéltek a Markiza-váltók hamisítása, valamint az igazságszolgáltatás akadályozása ügyében. Akkor a bíróság bűnösnek találta az ügy mindkét vádlottját, beleértve Marian Kočnert is. Amint az ismert, a 19 év letöltendő szabadságvesztésről szóló végzés kapásból nem lehetett jogerős, mivel az elítélt élhetett a fellebbezéssel. De még csak ez sem kellett, mert ahhoz, hogy fellebbezni lehessen, először a Speciális Büntetőbíróságnak a döntését kell írásban megkapni, amit el kellett juttatnia a vádlottnak, azaz Kočnernek. A bíróságnak február végétől számítva összesen 30 napja volt arra, hogy ezt a határozatot összeállítsa és Kočner kezébe adja, de mivel az ország március közepétől a feje tetejére állt a járvány miatt, ez sajnos nem történt meg az előírások szerint.

Kočner előzetesben eddig már 20 hónapot lehúzott a hűvösön, és a fogság a büntetőjogi kódex szerint legfeljebb 48 hónapig tarthat, amibe bele tartozik a bírósági eljárás időszaka is. De ez csak akkor érvényes, ha minden eljárási határidőt betart az állam. Most viszont más a helyzet, ami miatt elképzelhető, hogy egy időre szabadon kell engedni a minden lében kanál üzletembert. Ha ez így lesz, akkor félő, hogy a koronavírus népszerűségével vetekedő maffiózó minden követ megragad, hogy nyomtalanul eltűnjön az országból. Majd bolond lenne megrohadni a rácsok mögött. Pedig bizonyára megérdemelné.

(p)