Kollár szerint fatális kudarcot vallott a rendőrség, a parlament előtt tüntető tömeg egészen a bejáratig nyomult! (VIDEÓ)

2021. július 23. - 11:35 | Belföld

Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti elnök szerint fatális kudarcot vallott a rendőrség és Peter Kovařík országos rendőrfőkapitány, a parlament előtt tüntető tömeg ugyanis pénteken reggel eljutott egészen az épület bejáratáig.

Kollár szerint fatális kudarcot vallott a rendőrség, a parlament előtt tüntető tömeg egészen a bejáratig nyomult! (VIDEÓ)
Fotó: TASR

Kollár megerősítette, hogy a tüntetés során megsérült egy rendőrnő, és kénytelenek voltak könnygázt bevetni. Közölte, nem marad el a parlamenti ülés, bár a tüntető tömeg miatt sem a képviselők, sem az újságírók nem jutottak be az épületbe.

Egyúttal a rendőrség fellépését is bírálta. Ha biztosították volna kordonokat, és a tüntetés legalább 50 méterrel a parlamenttől zajlott volna, nem állt volna elő ez a kritikus helyzet.

„Azok az emberek, természetesen, harcolnak valami ellen. Ez nem azt jelenti, hogy gumibotot vagy vízágyút, esetleg könnygázt kell bevetni ellenük. Ha a rendőrök megbirkóztak volna a helyzettel, és lettek volna kordonok, akkor semmi ilyesmi nem következik be” – közölte.

Mint elmondta, a tüntetések eddig mindig kulturáltan zajlottak, pénteken azonban kicsúszott a kezükből a helyzet irányítása. Ezért rá fog kérdezni a rendőrfőnöknél, hogy hogyan történhetett ez.

„Elképzelhetetlen, hogy idáig fajuljanak a dolgok” – közölte azt is hozzátéve, hogy Kovaříkot fogja felelősségre vonni mindenért, ami itt történt”.

Megjegyezte: a tüntetést előre bejelentették, a rendőrségnek fel kellett volna rá készülnie.

Mint ismert, pénteken reggel több száz ember gyűlt össze a parlament előtt, hogy a járványügyi intézkedések ellen tüntessenek. „Nem adjuk Szlovákiát!“ – skandálta a tömeg a parlament előtt. A tüntetők gyerekeik biztonságáról beszélnek, valamint arról, hogy nem akarnak kötelező oltást.

A tömeg egészen a parlament bejáratáig nyomult. Megpróbáltak bejutni az épületbe, de ebben már megakadályozta őket a biztonsági személyzet. A megmozdulás során néhány tüntető összetűzésbe keveredett a rendőrökkel, egy rendőrnő meg is sérült.

A parlamentben péntekre tervezték a rendkívüli ülést, amelyen többek közt terítékre kerül a javaslat is, miszerint a beoltottak bizonyos előnyöket élvezhetnek majd.


(TASR/para)