Komolytalankodik az OĽaNO, figyelmen kívül hagyja azt, amit Sulíkék követelnek

2022. augusztus 19. - 15:25 | Belföld

A koalíciós szerződés módosítását az SaS nem tartja megoldásnak, ha az nem jár együtt a pénzügyminiszter lemondásával. A kormánypárt sajnálja, hogy a politikai partnerek csak formális javaslatokkal érkeznek a szombati tárgyalásokra, ahelyett, hogy teljes komolysággal vennék az SaS minisztereinek lemondását. 

Komolytalankodik az OĽaNO, figyelmen kívül hagyja azt, amit Sulíkék követelnek
Fotó: TASR

OĽaNO figyelmen kívül hagyta, amikor figyelmeztettük Igor Matovičot, hogy türelmünk nem végtelen. Figyelmen kívül hagyta azt a tényt is, amikor Eduard Heger jelenlétében figyelmeztettem a pénzügyminisztert, hogy kudarcot szenved, ha az államfő vétóját a fasiszták segítségével törik meg a parlamentben. A legerősebb kormánypárt képviselői most figyelmen kívül hagyják Matovič távozására vonatkozó kérésünket, és ehelyett a koalíció működését célzó működésképtelen javaslatokkal állnak elő, például azzal, hogy büntetnék, ha a partnerek egymást támadnák – nyilatkozta Richard Sulík, az SaS elnöke.

A kormánykoalícióban a helyzet azután éleződött ki, hogy a parlament még júniusban megtörte Zuzana Čaputová elnöki vétóját és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter ún. inflációellenes csomagját. Az SaS ezután felmondta a koalíciós szerződést. Fő feltétele Matovič távozása a kormányból, az OĽANO ezt elutasítja. Ebben az esetben az SaS miniszterei augusztus végén távoznak a kormányból.

TASR