Kórházba került Pavol Rusko, valaki ismeretlen anyaggal öntötte le, januárra halasztották a tárgyalást

2020. december 15. - 08:57 | Belföld

Pavol Rusko értesítette a rendőrséget, hogy kórházba került, miután hétfőn leöntötték ismeretlen anyaggal.

Kórházba került Pavol Rusko, valaki ismeretlen anyaggal öntötte le, januárra halasztották a tárgyalást
Fotó: TASR

A DenníkN információi szerint Rusko kocogni volt hétfőn, amikor egy ismeretlen személy valamilyen ismeretlen anyaggal leöntötte.

A TV Noviny úgy tudja, az anyag az arcát és a szemét érte, emellett állítólag a légútjai is megsérültek. A kórházi ellátást követően hazaengedték, keddig azonban munkaképtelen.

A tervek szerint a Legfelsőbb Bíróság kedden hirdetett volna ítéletet a Markza-váltók ügyében, Pavol Ruskót és Marian Kočnert 19 éves szabadságvesztés fenyegeti. A tárgyalást azonban Rusko sérülése miatt január 12-re és 13-ra napolták el.

A szenátus nem fogadta el Marek Para ügyvéd kérelmét, aki indítványozta, hogy külön tárgyalják a jelen lévő Marian Kočner ügyét. Azzal, hogy Rusko ügyét külön eljárás keretében tárgyalják tovább, egyetértett Ján Šanta, a Különleges Ügyészi Hivatal ügyésze is, aki kétségbe vonta, hogy a vádlottat ténylegesen megtámadták volna. Hozzátette: a bíróságnak ellenőriznie kell, hogy Rusko valóban munkaképtelen-e.

„Amennyiben bizonyítást nyer az obstrukció, indokoltnak látom a letartóztatását” – hangsúlyozta a felügyelő ügyész.

Az ügy másik vádlottjával, Marian Kočnerrel szemben Rusko nincs vizsgálati fogságban, őt nyomkövetővel tarják figyelemmel.

A bíróság február 27-én 19 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte az ügy mindkét vádlottját, Marian Kočnert és Pavol Ruskót. A büntetést mindkettőjüknek a legszigorúbban őrzött büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Kočner emellett 10 ezer eurós pénzbeli büntetést is kapott. Mindketten fellebbeztek az ítélet ellen, így az nem emelkedett jogerőre.

A vád szerint Marian Kočner és Pavol Rusko vádlottak, miután megegyeztek Štefan Ágh vádlottal, akinek az ügyében külön eljárás indult, négy hamis váltót állítottak ki, ezeket pedig mellékletként mutatták be fizetési meghagyások kibocsátása végett. Ezzel 69 millió euróhoz jutottak volna.


(DenníkN/TASR)