A kormány döntött: nem engedélyezik a marrákesi konferencián való részvételt!

A kormány nem ért egyet a migrációról szóló globális ENSZ-egyezménnyel, és nem engedélyezi a marrákesi konferencián való részvételt.

A kormány döntött: nem engedélyezik a marrákesi konferencián való részvételt!
Fotó: TASR

Peter Pellegrini kormányfő (Smer-SD) a kormány ülése után megerősítette, Szlovákia diplomáciai posta útján fogja eljuttatni a megjegyzéseit a konferenciára.

A határozat elrendeli a kormány tagjainak, hogy tartózkodjanak mindennemű tevékenységtől, amellyel Szlovákiát a globális paktum melletti elköteleződés felé irányítják.

A kormányfő bízik benne, hogy nem ez volt Miroslav Lajčák külügyminiszter (a Smer-SD jelöltje) utolsó tárgyalása.

„A kormány következő ülése már a marrákesi konferencia után lesz, ezért nincs lehetőség arra, hogy megtárgyaljuk a marrákesi delegáció ügyét. A kormány nem ad hivatalos engedélyt a részvételre, ezért részünkről lezártnak tekintjük a kérdést" – jelentette ki Pellegrini.

Pellegrini egyúttal felszólította a külügyminisztériumot, hogy készítsék elő a diplomáciai postát, hogy minél hamarabb el tudja küldeni az ország hivatalos álláspontját az illetékeseknek. „Megírom a parlament által megvitatott kifogásainkat, és mindent megteszek azért, hogy a dokumentum eljusson a konferencia szervezőihez" – tette hozzá.

A kormányhatározatban egyebek mellett az áll, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket azért, hogy Szlovákia kikerüljön a paktum elfogadásának a folyamatából. A kormány tagjai ezért kötelesek tartózkodni mindennemű tevékenységtől, amellyel Szlovákiát a migrációs paktum melletti elköteleződés felé irányítják.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) szerint ezért a döntésért nagy árat fognak fizetni. Nem tudja megmondani, hogy Lajčák marad-e a külügyi tárca élén, de szerinte Szlovákiának ott kellett volna lennie Marrákesben. „ Nem látom be, hogy miért ne lehettünk volna ott. A részvétel nem jelenti azt, hogy egyet is értünk a paktummal. Amennyiben elveszítjük Lajčákot, az nagyon negatív jelzés lesz a világnak Szlovákiáról" – mondta a TASR-nek Sólymos, aki hozzátette, hogy a többség döntött.

A kormány döntése a parlament határozatán alapul, amelyet alkotmányos többséggel fogadtak el. A határozatban nem szerepel, hogy Szlovákia nem küldhet ki senkit a marrákesi konferenciára.

A határozat szerint a migrációs paktum nincs összhangban Szlovákia bevándorlási és biztonságpolitikájával. Azt is hangsúlyozza, hogy Szlovákia szuverén államként lép fel a migráció kérdésében.

Lajčák csütörtök (11. 29.) este jelentette be, hogy benyújtja a lemondását a parlament által tegnap elfogadott határozat miatt, amelyet az SNS és a Smer-SD terjesztett be, és amely a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását javasolja a kormánynak. Eszerint a kabinetnek olyan intézkedéseket kellene hoznia, amelyek értelmében Szlovákia kihátrál a dokumentum elfogadási folyamatából, melyre az egyes kormányok és magas rangú tisztviselők marokkói találkozóján kerül sor december 10-én és 11-én.

Lajčák szerint Szlovákiának ki kellene küldenie valakit Marrákesbe, hogy a világ számára egyértelmű legyen az ország állásfoglalása a paktummal kapcsolatban. Az SNS kategorikusan elutasítja a részvételt, Pellegrini kijelentette, hogy Szlovákia elutasítja a paktumot, ezért nem vesz részt a marrákesi konferencián.

Pellegrini azt is elárulta, hogy ő is tárgyalt Lajčákkal, próbálta a minisztert maradásra bírni, majd a tárgyalás után arra kérte Andrej Kiska államfőt, hogy ne fogadja el Lajčák lemondását. Az államfő támogatja Szlovákia részvételét a konferencián.


(TASR/para)