Kormányfő: Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát

2021. április 22. - 17:49 | Belföld

A Szlovák Köztársaság a csehországi eseményekre reagálva kiutasít három orosz diplomatát. Hét napon belül kell elhagyniuk az ország területét. Ezt csütörtökön jelentette be Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter és Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter társaságában.

Kormányfő: Szlovákia kiutasít három orosz diplomatát
Eduard Heger (TASR)

Szlovákia az első olyan ország az Európai Unióban, amely Csehországgal szemben szolidaritást tanúsít ez ügyben.

„A Szlovák Köztársaságnak továbbra is érdeke a kapcsolatok megerősítése Oroszországgal. E kapcsolatok alapja a kölcsönös tisztelet. Ugyanakkor arra számítunk, hogy ehhez hozzájárulnak az orosz diplomáciai misszió képviselői is, akik tiszteletben fogják tartani a vonatkozó nemzetközi egyezményeken alapuló magatartási elveket“ – mondta Heger. Heger kifejezte szolidaritását Csehországgal, teljes körű támogatásáról biztosítva az országot. Hozzátette: a diplomaták kiutasításáról azután döntöttek, hogy alaposan megvizsgálták a hírszerzés által közölt információkat.

„A polgárok biztonságának biztosítása az állam egyik legfőbb feladata.“

Az oroszoknak hét napja lesz Szlovákia elhagyására.

Várhatóan Oroszország is hasonlóan fog reagálni, és hazaküld három szlovák diplomatát a moszkvai szlovák nagykövetségről.

„Várom az orosz fél reakcióját, de megfelelő választ várok“ - tette ehhez hozzá Ivan Korčok külügyminiszter.

A szlovákiai orosz nagykövetségen több tucat alkalmazott dolgozik, köztük diplomáciai útlevéllel rendelkezők. Valószínűleg a kiutasított oroszok nevét, valamint azokat a pozíciókat, amelyeken dolgoztak, nem fogják nyilvánosságra hozni.

Korčok szerint a megszokottnál hamarabb értesítve lettek az oroszok a kiutasításról.

TASR, aktuality.sk