„A kormánykoalíció fél az emberektől, ezért nem akarja átadni a hatalmat“ – egyetlen koalíciós párt sem vett részt Kollár kerekasztalán

2022. január 18. - 14:29 | Belföld

A Sme rodina elnökével, Boris Kollárral folytatott kerekasztal-beszélgetés után az ellenzék képviselői kijelentették, a kormánykoalíció tagjai félnek az emberektől, ezért nem akarják átadni a hatalmat.

„A kormánykoalíció fél az emberektől, ezért nem akarja átadni a hatalmat“ – egyetlen koalíciós párt sem vett részt Kollár kerekasztalán
Boris Kollár (Fotó: TASR)

Az ellenzék ezért ismét aláírásgyűjtést akar indítani az alkotmánymódosításról szóló népszavazás kezdeményezésére, alkotmánymódosítással tennék ugyanis lehetővé a választási időszak lerövidítését.

A kerekasztal-beszélgetésen a Sme rodinán kívül egyetlen koalíciós párt sem vett részt.

Boris Kollárék alkotmánymódosítási javaslattal álltak elő, ami lerövidítené a választási időszakot, de csak 2024-től. Az ellenzék a Miloš Svrček (Sme rodina) által benyújtott javaslatot elutasítja, szerintük egyenesen nevetséges, hogy a változások csak a következő választási időszaktól lépnének érvénybe.

„A koalíció hátat fordított az embereknek, ugyanis nem jött el. Nem lehet elfogadni bármilyen alkotmánymódosítási javaslatot, mert nincs 90 képviselőnk. Nem érthetünk egyet azzal, hogy a változtatások csak 2024-tól lépjenek életbe” – jelentette ki Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke.

A kerekasztal a Smer-SD vezetője, Robert Fico szerint megerősítette, hogy a koalíció figyelmen kívül hagyja az alkotmányt és a demokrácia szabályait. Hozzátette, elutasítja Svrček javaslatát, és nem fogja azt támogatni a parlamenti ülésen sem.

A mai kerekasztal-beszélgetésen az OĽaNO, az SaS és a Za ľudí sem vett részt. Az SaS frakcióvezetője, Anna Zemanová szerint nincs értelme erről a témáról tárgyalni "a politikai spektrum peremén lévő pártokkal", inkább a koalíciós partnerekkel kell egyezségre jutni.

Az OĽaNO frakcióvezetője, Michal Šipoš azt mondta, a párt kitart amellett, hogy „maffiózókkal és fasisztákkal nem fognak tárgyalni”. A Za ľudí képviselője, Juraj Šeliga kijelentette, a koalíciós partnerek nem támogatják Svrček javaslatát.

Mint ismert, Boris Kollár korábban kijelentette, egyetért azzal, hogy az emberek népszavazáson dönthessenek a választási ciklus lerövidítéséről, de mint mondta, koalíciós partnerei ezt nem támogatják.

Mindeközben viszont Miloš Svrček, a Sme rodina parlamenti képviselője alkotmánymódosító javaslatot nyújtott be a parlamentbe, melyben arra tesz javaslatot, hogy alkotmánytörvénnyel és népszavazással is lerövidíthető legyen a választási ciklus.

Javaslatában szerepel az is, hogy egy ilyen referendumot nem lehetne megtartani a választásokat követő első évben, illetve a választási időszak utolsó évében. Ha viszont egy ilyen célú referendumot megtartanak, és az sikeres, a parlament elnökének hét napon belül ki kellene írnia a választások időpontját. Javaslata 2024. március 1-jétől lépne hatályba, tehát a mostani választási ciklust már nem érintené.


(TASR/para)