KORONAVÍRUS: 49 új fertőzött Szlovákiában, közülük 34-en nemrég jöttek meg Tirolból

2020. április 6. - 12:41 | Belföld

Vasárnap 1036 tesztet vizsgáltak ki Szlovákiában, ezek során 49 személynél igazolódott be a koronavírus-fertőzés.

KORONAVÍRUS: 49 új fertőzött Szlovákiában, közülük 34-en nemrég jöttek meg Tirolból
Igor Matovič (Fotó: TASR)

Erről Igor Matovič miniszterelnök beszélt hétfőn. Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy ez a szám magába foglalja azt a 34 személyt is, akik nemrég tértek haza az ausztriai Tirol tartományból egy autókonvojjal.

Ján Mikas országos tiszti főorvos azonnal állami karanténközpontba küldte őket, holott ez akkor még nem volt kötelező, mivel individuálisan tértek haza.

Értékelte viszont, hogy fegyelmezetten álltak ehhez a javaslathoz, holott a hazatérők ebben a csoportban összesen több mint 130-an voltak. Egy részük tiroli éttermekben dolgozott, mások más foglalkozást végeztek.

Szavai szerint megértették, hogy mindegyikük veszélyt jelenthetett volna a családjára, és újabb gócpontok alakulhattak volna ki, mivel köztük egész Szlovákiából származású személyek jelen voltak.

"Az azonosított esetek száma alátámasztja annak az intézkedésnek az értelmét, hogy az individuálisan hazatérőket is a karanténállomásokon helyezzük el" - mondta Mikas, egyúttal felhívta mások figyelmét is, akik személyesen jönnek haza, hogy tartsák tiszteletben ezeket az előírásokat.

Beszéltek arról a žehrai (Gelnicai járás) származású férfiről is, aki romatelepen él, és szintén beigazolódott nála a fertőzés.

Ezzel együtt 534-re emelkedett a koronavírusosok száma Szlovákiában. Matovič megemlítette, hogy egyik új fertőzött sem tartozik a rizikós, 60 év felettiek korcsoportjába. Hozzátette, hogy a nagy számú hazatérő között a fertőzöttek nagy létszáma ugyanakkor azt is jelenti, hogy még nincs ellenőrzésünk alatt a vírus, és nem szabad arról ábrándozni, hogy enyhítünk az intézkedéseken.

(Denník N/TASR)