Koronavírus-gyanús páciens került kórházba Nagymihályban

2020. február 27. - 08:57 | Belföld

Szerdán koronavírus-gyanúval került a nagymihályi (Michalovce) kórházba egy páciens – írta elsőként a Korzár napilap, majd az értesülést a kórházat üzemeltető Svet zdravia társulás szóvivője, Tomáš Kráľ is megerősítette.

Koronavírus-gyanús páciens került kórházba Nagymihályban
Fotó: procare.sk

„A kórház várja a laboratóriumi tesztek eredményeit” – közölte csütörtökön reggel Kráľ . Az eredmények legkorábban pénteken lesznek ismertek.

A szóvivő hozzátette, a nagymihályi kórház infektológiai osztálya felkészült a nagyobb járványokkal való megbirkózásra is.

Szerda délutánig összesen 90 mintát vizsgáltak meg az országban, egyikben sem mutatták ki a koronavírust. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig minden laboratóriumi vizsgálat eredménye negatív.

Szerdán egy négytagú család került a rózsahegyi (Ružomberok) katonai kórházba koronavírus gyanújával. A család Olaszországból tért haza síelésből.

Az egészségügyi minisztérium és a közegészségügyi hivatal (ÚVZ) figyeli a helyzet alakulását. A biztonsági tanács csütörtöki (február 27.) ülésén arról tárgyal, mennyire készült fel Szlovákia a koronavírus okozta problémák megoldására.

Nonstop telefonos információs központot hoztak létre Szlovákia minden régiójában. A szakértők telefonon adnak információt a koronavírus terjedéséről, és tanácsokkal látják el azokat, akik a fertőzés által érintett területen tartózkodnak, vagy onnan tértek haza. A központban jelenleg kilenc telefonvonal működik, amelyek a nap 24 órájában, a hét minden napján hívhatók. A novykoronavirus@uvzsr.sk e-mail-címen szintén lehet információt kérni.

Ján Mikas országos tisztifőorvos szerdán arra kérte a lakosságot, hogy mérlegeljék az olaszországi utazást. Lombardiában 10 település és terület van karantén alatt – Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo e San Fiorano –, Velence környékén pedig egy következő – Vo’ Euganeo. Ezeket a településeket lezárták a hatóságok, nem lehet se beutazni, sem elhagyni azokat. Olaszország kilenc régiójában összesen 322 koronavírussal fertőzött beteget tartanak nyilván. A lezárt településeken betiltották a közösségi rendezvényeket, bezártak az óvodák, iskolák, a múzeumok és a galériák sem fogadnak látogatókat. Több olasz nagyvárosban, például Milánóban is lezárták a történelmi óvárost a turisták elől.


(TASR)