Kováčik szerint Tóth hazudik, a speciális ügyész elutasítja, hogy találkozott vagy kommunikált volna Bödörrel

2020. január 16. - 10:37 | Belföld

A Kuciak-gyilkosság szerdai főtárgyalási napján a Szlovák Titkosszolgálat egykori munkatársa, Peter Tóth tanúvallomásában arról beszélt, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész kapcsolatban volt Norbert Bödör nyitrai vállalkozóval, akit Kočner csak „haverként” emlegetett.

Kováčik szerint Tóth hazudik, a speciális ügyész elutasítja, hogy találkozott vagy kommunikált volna Bödörrel
Dusan Kováčik (Fotó: TASR)

Peter Tóth szerdán arról beszélt a bíróságon, hogy Norbert Bödör is hozzájárult anyagilag Marian Kočner projektjéhez, amelynek célja az volt, hogy megfigyelnek újságírókat, politikusokat, és kompromittáló információkat gyűjtsenek róluk. A megfigyelési listára 28 ember került fel.

Tóth vallomása alapján összesen 140 ezer eurót fektettek a megfigyelésekbe – ebből 70 ezret Kočner, a másik 70 ezret pedig Bödör biztosították.

Amikor a bírónő arra volt kíváncsi, hogy Tóth találkozott-e valaha Norbert Bödörrel, és beszélt-e vele a megfigyelésekről, a tanú elmondta, hogy 2018 nyarán kapcsolatba léptek, miután Kočner vizsgálati fogságba került.

„Marian Kočner arra volt kíváncsi, Bödör meg tudja-e állapítani, barátján, Dušan Kováčik speciális ügyészen keresztül, hogy milyen esélyek vannak Kočner szabadon engedésére. Vagyis Kováčik közben tud-e járni a főügyésznél vagy a váltóhamisítási ügyet felügyelő Imrich Šanta ügyésznél ezügyben. Bödör erre úgy válaszolt, hogy ez járhatatlan alternatíva, mert politikai botrány alakulna ki belőle” – mondta vallomásában szerdán Peter Tóth.

Csütörtökön a Speciális Ügyészség szóvivője, Jana Tökölyová arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy Dušan Kováčik speciális ügyész továbbra is elutasítja, hogy találkozott, kommunikált vagy kapcsolatban lett volna Norbert Bödörrel. A speciális ügyész azt is elutasítja, hogy befolyásolta a televíziós váltók ügyét, és hogy bármi törvénybe ütközőt tett.

„A médiában megjelent bármelyik állítást készen áll azonnal tisztázni a hatóságoknak” – tette hozzá a szóvivő.

Kováčikot ezidáig nem hallgatta ki a rendőrség egyik üggyel kapcsolatban sem.


(TASR/para)