Krajčí már az enyhítések lehetséges időpontjával kecsegtet, viszont ha elállnak a Covid-automatától, lemond

2021. január 18. - 14:48 | Belföld

Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter az Expres rádió vendége volt hétfőn, ahol beszélt a tömeges tesztelésről, melybe már beszámítanak azok a tesztek is, amelyeket mától elvégeznek, noha egyelőre csak azok a városi mobil tesztpontok működnek, amelyek eddig is.

Krajčí már az enyhítések lehetséges időpontjával kecsegtet, viszont ha elállnak a Covid-automatától, lemond
Marek Krajčí (Fotó: TASR)

Hétfőn némileg ismét romlott a járványhelyzet Szlovákiában, hiszen csaknem százzal nőtt a koronavírus-fertőzés miatt kórházban kezelt személyek száma. 244-en fekszenek az intenzív osztályokon, 297 beteget kell mesterségesen lélegeztetni, tehát - ahogy a miniszter is hangsúlyozta - több mint 500-an vannak azok, akiknek kritikus az állapota.

"Arra kellett összpontosítanunk, hogy ezzel kezdjünk valamit, mivel a Covid-automata szerint a fekete fázisban vagyunk. Most valóban otthon kellene ülnünk és lehetőség szerint munkába sem járnunk" - vélekedett, hozzátéve, hogy a feketéből a vörös zónába kerüljünk, folyamatosan tesztelnünk kellene.

"Most biztosan kiszűrjük a pozitívak felét, ami nagy segítséget jelenthet a járvány elleni harcban és csökkenti a kórházakra nehezedő nyomást is" - fogalmazott. Szavai szerint a legfontossabb, hogy aki csak teheti, vegyen részt a tesztelésen, majd a fertőzöttebb régiókat újratesztelik.

Megerősítette, hogy 2500 alá kell csökkenteni a kórházban ápolt koronavírusosok számát, hogy ismét végezhessenek a kórházakban tervezett műtéteket és helyreálljon némileg az egészségügyi ellátás.

Krajčí úgy véli, hogy ha minden jól megy, február 1-jére a vörös zónába kerülhetünk, ami azt jelentené, hogy kinyithatnak az iskolák és bizonyos feltételek mellett az üzletek is.

Kapcsolódó cikk:

Elfogadta a kormány a Covid-automatát, ami a szigorítások és enyhítések Bibliája lesz a karácsonyi lockdown után!

Alighogy a kormány vasárnap bejelentette a tömeges tesztelés formáját, lefagyott a tesztelésre való bejelentkezést lehetővé tévő online rendszer és hétfőn délelőttig elérhetetlen volt. Krajčí ezt azzal magyarázta, hogy a sajtótájékoztató alatt mintegy félmillióan próbáltak időpontot szerezni. Emlékeztetett, hogy ha nem tudunk online vagy telefonon időpontra bejelentkezni, akkor kénytelenek leszünk személyesen.

Krajčí elismerte, hogy már régen be kellett volna vezetni a kemény lockdownt és nemcsak január 1-től. Leszögezte, ő maga ezt támogatta.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy ha elállnak a kormány által elfogadott Covid-automata alkalmazásától, ő kész benyújtani a lemondását.

"Ha szeretné valaki más az egészségügyet vezetni, csak tessék" - figyelmeztetett. Elmondása szerint az, hogy a kormány az ünnepek előtt nem fogadta el a kemény lockdownra vonatkozó intézkedéseket, több szakembert is nagyon letört, és ezt ő is nagyon sajnálja.

(Tvnoviny.sk)