Kuciak-gyilkosság: Andruskó akár nyolc évvel is megúszhatná, ha továbbra is együttműködik

2018. október 11. - 10:14 | Belföld

Huszonöt évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti a Kuciak-gyilkosság mind a négy gyanúsítottját. A Noviny.sk utánajárt, milyen enyhítésekre számíthatnának, ha együttműködnének a hatóságokkal.

Kuciak-gyilkosság: Andruskó akár nyolc évvel is megúszhatná, ha továbbra is együttműködik
Forrás: noviny.sk

Lucia Kurilovská büntetőjogi szakértő szerint jelentősen enyhébb büntetésre számíthat Andruskó Zoltán, aki a gyanúsítottak közül egyedüliként működik együtt a nyomozókkal.

„A státuszát akár együttműködő gyanúsítottra is változtathatják. Abban az esetben, ha a gyanúsítottat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés veszélyezteti, a jelentős enyhítéssel akár 8 évre is csökkenthetnék a büntetését. Viszont a bíró akár úgy is dönthet, hogy 8-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre ítéli“

– magyarázta a szakértő.

Kurilovská szerint a nyolcéves szabadságvesztés ebben az esetben nagyon valószerűtlen, viszont néhány évet le lehet faragni a büntetésből. Ez attól is függ, hogy a gyilkosság felderítését szolgáló információknak megbízhatók, egyértelműek vagy érthetőnek-e.

Ami az állítólagos megrendelőt, Alena Zsuzsovát illeti: a státuszából kifolyólag a törvény nem engedi, hogy együttműködő gyanúsítottként kezeljék. Viszont enyhítő tényezőnek számítanák, ha jelentős mértékben segítene az ügy felderítésében. Ez azt jelenti, hogy ezzel ő is elkerülhetné az életfogytiglant.

Szabó Tamás és Miroslav Marček nem tett vallomást az ügyben, de ha mégis megeredne a nyelvük, esetlegesen ők is csökkenthetnék büntetésüket – még ha a szakértő szerint ez eléggé valószerűtlen is.

A rendőrség egyelőre nem találta meg a fő megrendelőt. Abban az esetben, ha a gyanúsítottak segítenének a kézre kerítésében, a fő megrendelőre akár szigorúbb büntetést is kiszabhatnának, mint az elkövetőkre.

A Legfelsőbb Bíróság keddi ítélete szerint a három gyanúsított, akik panaszt nyújtottak be az előzetes letartóztatásba helyezésük ellen, továbbra is rács mögött maradnak.

noviny.sk/para