KUCIAK-GYILKOSSÁG: Bűnösnek találták Marčeket, 23 év börtönre ítélte a bíróság!

2020. április 6. - 14:48 | Belföld

A Ružena Sabová, Ivan Matel és Rastislav Stieranka alkotta szenátus a Specializált Büntető bíróságon bűnösnek találta Miroslav Marčeket Ján Kuciak, Martina Kušnírová és Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásában.

KUCIAK-GYILKOSSÁG: Bűnösnek találták Marčeket, 23 év börtönre ítélte a bíróság!
Miroslav Marček - Archív felvétel

A bíróság a vád felolvasását követően 23 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, az ügyész korábban záróbeszédében 25 évet javasolt.

A bíróság a tárgyaláson csupán azt vizsgálta meg, hogy Marčeknek esélye van-e a megjavulásra, ellenkező esetben ugyanis életfogytiglani börtönbüntetést kaphat. Mivel előre megfontolt szándékkal követte el a gyilkosságot, így a minimális büntetés 25 év lett volna.

Részletek:
25 évet javasol az ügyész Miroslav Marčeknek

A bíróság azonban figyelembe vette, hogy a vádlott bevallotta bűnösségét, együttműködött a hatóságokkal és megbánta tettét.

Az ítélet meghozatalakor az illetékes bíró részletezte, miben bűnös Marček. Külön kiemelte, hogy a gyilkos nem kapott felkérést arra, hogy ölje meg Ján Kuciak jegyesét is. "A bíróság Kušnírová meggyilkolását brutálisnak, embertelennek és hidegvérűnek tartja". Hozzátette, Marček semmit sem tett annak érdekében, hogy Kušnírová előtt eltitkolja a kilétét, hiszen csuklyát sem húzott. "Amikor a hölgy felbukkant, hidegvérűen végzett vele is. Pedig sejthette, hogy ő is otthon lesz" - idézte fel a nagymácsédi tragédiát a bíró.

A másik oldalon az elkövető együttműködött a hatóságokkal. A 23 éves büntetés az ő esetében azt jelenti, hogy szinte hatvan éves lesz, amikor szabadulhat a börtönből. Az elmeorvosi szakértő meglátása szerint 50 év felett a vádlott agresszivitása csökkenhet.

(Aktuality.sk/TASR)