Kuciak-gyilkosság: Ezt a tíz végzetes hibát követhették el a gyanúsítottak

2018. október 11. - 18:17 | Belföld

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) által nyilvánosságra hozott dokumentumból –  amely részletezi a Kuciak-gyilkosság ügyének részletes leiratát –  az is kiderül, milyen hibák járultak hozzá a gyilkosság gyanúsítottjainak lebukásához.

Kuciak-gyilkosság: Ezt a tíz végzetes hibát követhették el a gyanúsítottak
Fotó: Paraméter

A bírósági anyagból kitűnik, hogy a feltételezett elkövetők több alapvető hibát is elkövethettek a bűncselekmény előtt, amelyek hozzásegítették a rendőröket a forró nyomok megtalálásához.

„Ha a gyanúsítottak nem követtek volna el hibákat, akkor most nem ülnénk itt”

– válaszolta Jaromír Čižnár pár nappal ezelőtt tartott sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, hogy az elkövetők vajon nem voltak-e eléggé elővigyázatosak.

A dokumentumból például megtudhatjuk, hogy a gyanúsítottak legalább hétszer jártak Nagymácsédon a gyilkosság előtt – legutóbb két nappal a fiatal pár kivégzését megelőzően. Közben lekövethető SIM-kártyákat használtak, valamint meglepte őket az is, hogy a média ennyire intenzíven foglalkozott az esettel.

Július Šáray egykori nyomozó a Nový časnak úgy nyilatkozott, az elkövetők valószínűleg alábecsülték az információs-technológiai eszközök nyújtotta lehetőségeket.

A lap összegyűjtötte, melyek lehettek azok a hibák a gyanúsítottak részéről, amelyek forró nyomra terelték az ügyön dolgozó nyomozókat.

  1. Az elkövetők mobiljában megtalálták Ján Kuciak címét, valamint egy képet róla.
  2. A tettesek többször is jártak Nagymácsédon, és kamerák is felvették őket.
  3. Olyan autókat használtak, amelyeket a rendőrök könnyedén hozzájuk tudtak rendelni – Škoda Superbet, Peugeot 206-ost és Citroën Berlingót.
  4. Közvetlenül a gyilkosság előtt, valamint közben egy Alcatel 1054 és egy Nokia C201 IMEI típusú mobiltelefont használtak, mindkettőt hagyományos SIM-kártyával.
  5. A gyanúsítottak egyike a gyilkosság előtt röviddel kikapcsolta a saját magántelefonját, és a tett helyszíne közelében aktiválta a másik telefont.
  6. A házkutatás során megtalálták azokat az autókat, amelyeket a bűncselekmény során használtak. Továbbá fegyverek, lőszerek, hangtompítók is előkerültek.
  7. Az egyik gyanúsított Facebook-profilja teljesen nyilvános, a lengyelországi biztonsági kiképzéséről is megosztott fotókat.
  8. A térfigyelő kamerák felvételeit, amelyek a tett helyszínének közelében készültek, a nyomozók fel tudták használni.
  9. A nyomozók a házkutatás során lefoglalták a mobiltelefont, amely akár szolgálati telefonnak is tekinthető. A készüléket február 21-én kapcsolták ki – azon a napon, amikor nagymácsédi házukban meggyilkolták a fiatal újságírót és jegyesét.
  10. Nagy mennyiségű készpénzt találtak a gyanúsítottnál, holott azt állítja magáról, hogy nem rendelkezik vagyonnal.

(cas.sk)