Külön eljárás keretében tárgyalják tovább Miroslav Marček ügyét

2020. február 3. - 14:13 | Belföld

Külön eljárás keretében tárgyalja tovább a Bazini (Pezinok) Speciális Büntetőbíróság a szenátus hétfői döntése alapján a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásával vádolt Miroslav Marček ügyét.

Külön eljárás keretében tárgyalják tovább Miroslav Marček ügyét
Fotó: Paraméter

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS:

Kuciak-gyilkosság: Marčeket hamarosan elítélhetik, felgyorsulhat az eljárás (PERCRŐL PERCRE)

Ružena Sabová, a szenátus elnöke elmondta, azért döntött így a bíróság, hogy felgyorsítása az eljárást, tekintettel arra, hogy Miroslav Marček bevallotta, hogy ő lőtte le Ján Kuciakot, Martina Kunusovát és Molnár Péter gútai üzletembert.

„A vádlott őrizetben van, és az őrizet csak meghatározott ideig tarthat, ami Miroslav Marček esetében két nap múlva lejár" – fogalmazott az indoklásában Sabová. A többi vádlott ügyében jóval hosszabb ez az idő.

A Különleges Ügyészség ügyésze nem nyilatkozott arról, milyen a büntetést javasol. Azt mondta, még azok az elítéltek sem kaptak életfogytiglani büntetést, akik több embert gyilkoltak meg, mint Marček. Az ügyész azt is kijelentette, a bizonyítékok mellett a pszichológiai értékelések és megállapítások is döntőek.

Miroslav Marček még az előzetes eljárás során bevallotta a gyilkosságot. Részletesen leírta a nyomozóknak, majd a bíróságnak, hogyan gyilkolta meg Andruskó Zoltán megrendelésére 2018 februárjában Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. Az ügyész és a sértettek családjának jogi képviselői szerint a bizonyítékok is alátámasztják, amit elmondott.

A vádlott azt is bevallotta, hogy ő és Szabó Tamás gyilkolta meg Molnár Péter gútai üzletembert is 2016 végén.

Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében négyen állnak a bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček. A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében jogerősen elítéltek, miután vádalkut kötött az ügyésszel. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, ellene tovább folyik a büntetőper. Kočner, az állítólagos megrendelő, Alena Zsuzsová, az állítólagos közvetítő és Szabó Tamás, az egyik állítólagos elkövető továbbra is tagadja bűnösségét.


(TASR/para)