Lazán kezelik a kormánypártok a főügyészválasztást, ebből halasztás lesz

2020. november 24. - 22:01 | Belföld

A koalíción belül egyelőre nem született megállapodás a főügyészjelölt személyét illetően, a tervezett esti koalíciós ülés is elmaradt.

Lazán kezelik a kormánypártok a főügyészválasztást, ebből halasztás lesz
Fotó: TASR

Először a koalíciós pártok egyes frakciói tárgyalnak a jelöltekről. Ezt az információt a TASR hírügynökségnek több parlamenti képviselő is megerősítette. Arról nem beszéltek, hogy a szerda délutánra tervezett főügyészválasztást elhalasztják-e.

Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke napközben kijelentette, hogy a párton belül akarnak egyezségre jutni. Michal Šipoš, az OĽANO frakcióelnöke nem tud arról, hogy bármelyik jelöltet kizárták volna. Annak örülne leginkább, ha a koalíció olyan jelöltet választana, aki megtisztítja a Főügyészséget.

Ondrej Dostál (SaS) képviselő üdvözölné, ha a koalíció még a választás első fordulója előtt találna egy közös jelöltet. Miloš Svrček, a Sme rodina frakcióelnöke a TASR hírügynökségnek hétfőn azt mondta, nem gondolja, hogy az első forduló előtt sikerül megegyezni egy közös jelöltben.

A Robert Fico-féle Smernek egyik főügyész-jelölt sem nyerte el a tetszését. Robert Fico pártelnök azt mondta, elmennek szavazni, de nem zárta ki, hogy tartózkodni fognak. A Peter Pellegrini körül csoportosuló független képviselők nem fognak olyan pályázóra szavazni a főügyészválasztáson, aki eddig nem dolgozott ügyészként. A választáson induló ügyészek között nem látnak olyat, aki a funkció betöltése esetén fenyegetést jelentene a Főügyészségre. Pellegrini elmondása szerint a szavazás előtt a párton belül fognak megegyezni egy végleges jelöltben, akit támogatni fognak.

A főügyészjelölt megválasztása az éppen zajló parlamenti ülésen esedékes. Hét pályázó indul a posztért. A főügyészt Zuzana Čaputová államfő nevezi ki.

TASR