Lengvarský: A pápalátogatás nem volt jelentős hatással a COVID-19 terjedésére

2021. szeptember 22. - 17:10 | Belföld

A regionális közegészségügyi szakemberek tapasztalatai azt mutatják, hogy elsősorban a nagy családi összejövetelek, például az esküvők miatt gyorsul fel a koronavírus-járvány terjedése. Ezt szerdán, a járványhelyzet ismertetése során az egészségügyi minisztérium munkatársai is megerősítették. Ezzel szemben a Ferenc pápa látogatása alkalmával lezajlott tömegrendezvények miatt nem kezdett el fokozottan terjedni a fertőzés.

Lengvarský: A pápalátogatás nem volt jelentős hatással a COVID-19 terjedésére
Vladimír Lengvarský (TASR)

„A rendelkezésünkre álló információk alapján a Szentatya látogatása nem volt jelentős hatással a betegség terjedésére" - mondta Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter (OĽaNO-jelölt).

Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének igazgatója ismertette az aktuális járványhelyzetet és elmondta, hány járásban kell szigorítani a járványügyi szabályokat. Kijelentette, hogy a betegség terjedése inkább a nagyobb családi rendezvények, főleg az esküvők miatt gyorsul fel, ezért felelősségteljes viselkedésre szólított fel.

„Még ahol a COVID-automata szerint meg lehet is tartani ezeket a rendezvényeket, azt javasoljuk, ott is lehetőleg a szabadban és a megengedett számú résztvevővel tartsák meg, vagy ha lehetséges, halasszák a jövő tavaszra ezeket az ünnepségeket"

- mondta Mišík, és hangsúlyozta, hogy az ilyen rendezvényeken elsősorban az idősebb, nem beoltott emberek vannak veszélyben.

TASR