Lipšic szerint kulcsfontosságú a bíróság Threema-üzeneteket legitimáló döntése

2020. január 22. - 19:38 | Belföld

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője kulcsfontosságúnak tartja, hogy a Specializált Büntetőbíróság elismerte: törvényesen szerezték meg Marian Kočner Threema-üzeneteit. Úgy véli, a kommunikáció elsősorban Marian Kočnerra, a gyilkosság feltételezett megrendelőjére nézve lehet terhelő bizonyíték.

Lipšic szerint kulcsfontosságú a bíróság Threema-üzeneteket legitimáló döntése
Fotó: TASR
Élő közvetítésünk a tárgyalás szerdai napjáról:
Kuciak-gyilkosság: A tanú elmondta, hogyan figyelték meg Kuciakot, és azt is, hogy mely újságírók voltak még a listán (PERCRŐL PERCRE)

Lipšic figyelmeztetett: a bűnözők az egymás közti kommunikációban gyakran használnak titkos jeleket, de a kommunikáció kontextusából egyértelmű, hogy Ján Kuciak újságíró meggyilkolásáról van benne szó.

Hozzátette: már csak azt kell eldönteni, hogyan fogják a bíróság elé terjeszteni a bizonyítékot. Az ügyész kilátásba helyezte, hogy a főtárgyalásra beidézik az Europol képviselőjét, hogy ismertesse, hogyan mentették ki a szóban forgó üzeneteket – köztük a törölt részeket is – Marian Kočner mobiljaiból.

Marek Para, Kočner ügyvédje szerint a szenátus döntése nem végleges, arra csupán előzetes véleményként tekint. Para már tavaly, a váltóhamisítási ügyben folytatott tárgyaláson is kifogást emelt az ellen, hogy a Threema-üzeneteket bizonyítékként kezeljék. Elsősorban azt kifogásolja, hogy Marian Kočner telefonjai Peter Tóth birtokában voltak. A szenátus szerdai döntését nem tekinti vereségnek, állítása szerint felkészült arra az eshetőségre is, hogy felolvassák a Threema-üzeneteket.

Szerdán erre még nem került sor, Ružena Sabová, a szenátus elnöke ugyanis a betervezett bizonyítékokat és tanúvallomásokat részesítette előnyben. A kárvallottak jogi képviselői és az ügyész már most szerették volna szembesíteni a vádlottakat a kommunikáció tartalmával. A bírónő azzal érvelt, hogy az üzenetek felolvasása után a vádlottakat ismét beidézhetik majd vallomást tenni.

Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében jelenleg négy vádlott áll a bíróság előtt: Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Szabó Tamás és Miroslav Marček. A vád szerint Kočner rendelte meg a gyilkosságot, aki azért akart bosszút állni, mert Kuciak a gazdasági jellegű bűncselekményeiről cikkezett. Korábban beismerő vallomást tett Andruskó Zoltán, akit a kettős gyilkosság ügyében jogerősen elítéltek, miután vádalkut kötött az ügyésszel. Az egyik vádlott, Miroslav Marček beismerte, hogy ő hajtotta végre a gyilkosságot, ellene tovább folyik a büntetőper. Marian Kočner, az állítólagos megrendelő, Alena Zsuzsová, az állítólagos közvetítő és Szabó Tamás, az egyik állítólagos elkövető továbbra is tagadják bűnösségüket.


(TASR)