Londonban már nem vár ránk karantén - Észhez tértek a britek, Szlovákiát biztonságosnak tartják

2020. július 24. - 15:03 | Külföld

Osztottak-szoroztak a britek, aztán rájöhettek, hogy Szlovákia járványügyi adatai a legjobbak az egész EU-ban. Bár uniós ügyek szempontjából London sosem volt egy éltanuló, de most végre megemberelte magát és már megtette a szükséges lépéseket. Viszlát karantén! Bár ez Skóciára még nem vonatkozik...

Londonban már nem vár ránk karantén - Észhez tértek a britek, Szlovákiát biztonságosnak tartják
Illusztráció (tasr/AP)

Nagy-Britannia Szlovákiát a biztonságos országok közé sorolta. Ezért azokra a szlovákiai állampolgárokra, akik a ködös Albionba utaznak, július 28-tól nem vonatkozik a kéthetes kötelező karantént előíró rendelet. Csupán akkor kellene házi karanténba vonulnunk, ha közvetlenül a beutazásunk előtt jártunk volna olyan országban, amelyik rizikósnak minősül. Ilyen ország például az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Portugália, Svédország vagy Mexikó. Ez a megengedő londoni határozat egyelőre nem vonatkozik Skóciára, Walesre és Észek-Írországra. Minderről Wendy Morton, a brit Európa-ügyi miniszter számolt be a szlovák külügyminiszternek.

Arról már korábban írtunk, hogy a briteknek kétféle listája van a koronavírus terjedése szempontjából veszélyes országokról. Az egyiket a brit külügyminisztérium állította össze, amely Szlovákiát a zöld zónába, a biztonságos országok közé sorolta. A másodikat a közlekedési minisztérium hozta létre, azon a piros zónában, a kockázatos országok között szerepel Szlovákia.„A koordináció hiányát látjuk a brit oldalon"– nyilatkozta Korčok másfél hete, azt ígérve, hogy naponta tárgyalnak majd erről a kérdésről. Úgy látszik, beérett a sok egyeztetés gyümölcse, és szabad a pálya Angliába.

tasr/para